Slovenija
12 ogledov

S tekom do polnih baterij

Bomo s tekom lahko napajali svoje mobilne telefone? Žurnal24 main
Raziskovalci iščejo možnosti pridobivanja energije direktno od človeka.

Po poročanju Scientific American bo kmalu mogoče napajati baterije za mobilne telefone s sprehodi ali tekom po parku. tako ne bomo več samo trenirali mišice amapk bomo s pomočjo biomehaničnega inženiringa energijo, ki jo sprostimo med sprehodom ali tekom, uporabili za napajanje katerekoli prenosne naprave, ki se polni z baterijami.

Ekipa raziskovalcev z Univerze Simon Fraser v Burnbaby, Britanski Kolumbiji, raziskujejo kolikšno količino energije lahko generira 1,6 kilogramov težka opornica iz aluminija, ki se jo nosi med tekom. Med zanjim eksperimentom so prostovoljci, ki so nosili te opronice, lahko generirali do 5W elektrike na osebo, kar je po mnenju raziskovalcev dovolj energije za polnjenje 10 mobilnih telefonov.

Specifična količina pridobljene energije je odvisna od teže tistega, ki jo nosi, od težavnosti terena, hitrosti in dolžine teka. V prihodnosti pa bi se lahko pridobljena energija tudi shranjevala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.