Slovenija
16009 ogledov

Arso prižgal oranžni alarm

Oblačno vreme oblaki pretežno
Agencija RS za okolje opozarja, da je v prihodnjih dneh potrebna previdnost.

Arso je za danes zvečer prižgal oranžni alarm za zahodno polovico države in osrednjo Slovenijo. Za preostali del države zaradi vetra velja rumeni alarm.

Nad Slovenijo se bo zvečer okrepil južni do jugozahodni veter, ki lahko ponoči na Primorskem in v višjih legah v sunkih preseže hitrost 70 kilometrov na uro. Od danes zvečer do jutri sredi dneva bo v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi več. V noči na soboto lahko v hribovitih predelih osrednje, zahodne in severne Slovenije hitro narastejo hudourniški vodotoki. Posamezne reke na omenjenih območjih lahko poplavijo. Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi. Prebivalci naj spremljajo trend vodostaja in obvestila, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.

V prihodnjih dneh bo povišana gladina morja. V soboto med 4. in 8. uro lahko morje poplavi nižje dele obale med 20 in 30 centimetrov, v nedeljo med 5. in 9. uro pa med 30 in 40 centimetrov. "Ne izpostavljajte se na ogroženih lokacijah. Izogibajte se hoji ob morju. Preverite prevoznost cest in dostope do lokacij. Izogibajte se vožnji po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Odstranite avtomobile in druga materialna sredstva s širšega priobalnega območja. Lastniki plovil preverite stanje na privezih. Bodite pozorni na obvestila o morebitnih težavah

V visokogorju za soboto, nedeljo in ponedeljek velja velika nevarnost snežnih plazov. Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna. Verjetnos proženja snežnih plazov je tako že pri manjši dodatni obremenitvi velika. Ni izključeno niti spontano proženje plazov. 

alarm opozorilo arso | Avtor: prtscr Meteo.si prtscr Meteo.si

Kako kaže za vikend?

Danes bo na vzhodu države delno jasno, drugje pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne in južne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Veter se bo proti večeru krepil. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugje od 10 do 15 °C.

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in do jutra prehodno zajele vso Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Veter bo do jutra oslabel. Jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju 13 °C.

Sobota bo oblačna. Pojavljale se bodo padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Proti večeru bo dež oslabel, predvsem na vzhodu in ob morju se bo oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 7, drugod od 9 do 14 °C.

naliv dež | Avtor: Profimedia Profimedia
V nedeljo možni tudi nalivi

Vremenski portal Ciklon.si napoveduje deževno nedeljo. Pihal bo okrepljen južni veter, možni bodo tudi nalivi. "Nekoliko hladneje bo v nedeljo. Tedaj lahko na severu Slovenije sneži tudi nad 800 metrov nadmorske višine, drugje bo meja sneženja višje," napovedujejo in dodajajo, da bo več padavin na zahodu države. 

V nedeljo bodo padavine od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele zvečer, pojasnjujejo na agenciji za okolje. V ponedeljek bo suho. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Profimedia Profimedia

"Od ponedeljka do sobote bodo naši kraji pod vplivom severozahodnih višinskih vetrov. V torek se bo od jugozahoda nad Alpe razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki se bo v naslednjih dneh krepilo in razširilo nad večji del Evrope. K nam bo dotekal vse hladnejši zrak," za obdobje od 23. do 28. decembra pravijo pri agenciji za okolje. Od ponedeljka do sobote bo suho vreme z jutranjo in dopoldansko meglo po nekaterih nižinah. Hladneje bo.

Vremenski portal Ciklon.si dodaja, da za zdaj kaže, da bo vreme tudi ob zaključku leta hladno, ni pa še jasno ali tudi suho.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.