Slovenija
885 ogledov

S tem se bo danes ukvarjal Šarec

Marjan Šarec Saša Despot
Sindikat polaga upanje na srečanje s predsednikom vlade in prestavil napovedan protest.

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo danes sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, ki se je zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali podal v organizacijo serije protestov. Sindikat opozarja na prepočasno izvajanje zakona o interventnem odvzemu medveda in volka, zahteva tudi odstop okoljskega ministra Simona Zajca.

Sestanka pri Šarcu se bo udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki je skupaj z Zajcem pripravila interventni zakon, potem ko je izvajanje rednega odvzema preprečilo upravno sodišče. V času nerednega odvzema - odstrel volkov se zaradi pritožb nevladnikov na sodišču že večkrat ni izvajal - sta se namreč populaciji medveda in volka prenamnožili in razširili tudi prostorsko, posledično se povečujejo škode.

V državi okoli 1000 medvedov in 80 volkov

V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov, interventni zakon predvideva odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Lovci so doslej uspeli odstreliti okoli 80 medvedov, ne pa tudi volkov, za katerega veljajo posebni pogoji.

Medved | Avtor: Dejan Avbelj Dejan Avbelj

Ključni deležniki, med njimi predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave, lovske zveze in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ne pa tudi sindikata kmetov, ki je udeležbo odpovedal, so prejšnji teden z ministrom Zajcem dorekli spremembe postopka za lažji odstrel volkov tako po zakonu kot izrednih odločbah.

Sindikat napovedal protest

Odpadla je ovira v zakonu preveč ozko določenega območja odstrela, doslej so lovci lahko to storili le na pašnikih ali v njihovi neposredni bližini. Poleg tega se spreminja sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer ga doslej ni bilo in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov - agencija za okolje bo lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, še vedno pa bosta morala dati mnenje zavoda za gozdove in za varstvo narave.

Sindikat je doslej izvedel en protest, za minulo soboto napovedanega pa so prestavili za teden dni. Za prestavitev so se odločili, da bi vlada dobila še nekaj časa za vzpostavitev pogojev in dejanski začetek odstrela volkov, premier pa za razmislek o odgovornosti Zajca. Zajc je sicer očitke že večkrat zavrnil in pozive k odstopu označil za neutemeljene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • puelasedulaest 09:44 20.avgust 2019.

    EU menda pripravlja gospodarske sankcije proti Sloveniji, če ne bomo spustili Hrvatov v šengen. Naši politiki bi sigurno pokleknili in reši jih lahko samo referendum o tem vprašanju, ker voljo ljudstva ne more spregledati niti EU. Torej čim prej referendum ...prikaži več vendar najkasneje pa ko bo EU sodišče zavrnilo arbitražno odločbo!!!!!