Slovenija
11271 ogledov

S temi besedami se je z mesta ministrice poslovila Tatjana Bobnar

Tatjana Bobnar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Tatjana Bobnar še enkrat pojasnila svoj odstop.

"Zadnje volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični, k politiki dialoga, ne oblastne arogance, politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih interesnih dogovarjanj," je v svoji obrazložitvi odstopa dejala ministrica za notranje zadeve.  

"To ni v moji pristojnosti"

Bobnarjeva je spomnila, da je odredila strokovni nadzor nad delom policije v času protestov, ugotovitve pa so bile posredovane javnosti in organom, ki lahko ukrepajo. "V konkretne prekrškovne postopke se kot ministrica ne morem vpletati, to je izven moje pristojnosti in tako je v demokratični družbi edino prav. Zagotovo pa bodo sodišča pretehtala okoliščine konkretnih primerov in dokončno povedala, kakšno je pravilno ustavno delovanje oblastnih organov pri množičnih mirnih protestih," je dejala ministrica, ki naj bi ji očitali, da je v Policiji premalo pometla s kadri prejšnje vlade. 

Bobnarjeva je spomnila še na začetek odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško. "Ko bi le to vzpodbudilo ljudi, da stopimo skupaj in delujemo izključno v javno dobro in začnemo graditi družbo brez izključevanja," si je zaželela odhahajoča ministrica in se zahvalila vsem, ki so ji stali ob strani. 

"Tistim, ki mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja: Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat," je sklenila svojo predstavitev Bobnarjeva.

Poslanci so se na začetku seje seznanili z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je svojo odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala v petek. Golobu je očitala politične pritiske na delo Policije in kadrovanje znotraj Policije. 

Bobnar: Nisem hotela v javnosti prati umazanega perila

V izjavi po odhodu iz dvorane je Bobnar povedala, da so se ob začetku mandata na MNZ in v obeh organih v sestavi takoj lotili pregleda morebitnih spornih premestitev, zaposlitev, napredovanj ali sumov kaznivih dejanj. "Na to smo se tudi takoj odzvali v skladu z zakonodajo, ki določa organizacijo in delo v policiji. Tudi v nadaljevanju smo vztrajali samo na tem, da so samo takšni demokratični postopki na podlagi javnouslužbenske zakonodaje in zakonodaje nasploh tisti pravi." 

Na vprašanje, zakaj ni prej spregovorila o političnih pritiskih pa je odgovorila, da ni želela, da bi se probleme reševalo v javnosti, ampak da na takšen način enostavno ni več šlo naprej.  

Premier Golob pa je po tem pojasnil, da ga je Bobnar z domnevnimi pritiski prvič seznanila prejšnji ponedeljek, in sicer po tem, ko je o tem že obvestila javnost: "Ne moreš biti šest mesecev tiho, saj očitno ni zdravo, da tiščiš v sebi stvari, da jih šest mesecev ne zaupaš nikomur, niti najožjim sodelavcem, ker se potem očitno zlomiš." Več tukaj. 

 

 

Komentarjev 30
  • Boris 12:49 15.december 2022.

    Eeeee, eni smo umrli že prvič vsa ta leta nazaj, ob prvem stiku s politiko.

  • 4krogci 07:45 15.december 2022.

    eee bobnarca...pa ti res nimas tri ciste v tej blond krepi.....se spomnes kako si odfrcala 3 leta nazaj po nastopu JJ vlade in kaj ti je blo vse ocitano?? EEEE ma zgleda se se tako sovrastvo do JJ da zgladit, ...prikaži več, takoj ko s epomiga z dnarjem in določenimi dodatnimi funkcijami!! Zalostno pa da na ministrstvu, ki ga vodis, dovolis da določen kadr posreduje informacije naprej...ampak ja zgleda je blo cvenka zadosti da se to spregleda!

  • jezero 07:31 15.december 2022.

    Zloba je v tej ženski!