Slovenija
3756 ogledov

Tanja Fajon se poslavlja, takšno darilo so ji dali

SD kongres Saša Despot
"In še čisto za konec - danes vem, da je vodenje naše stranke verjetno najtežje opravilo. Ne dovolimo, da bi že jutri začeli rušiti novega predsednika. Malo šale, je pa tudi veliko resnice v tem," je dejala Tanja Fajon, preden je za slovo prejela simbolično darilo.

Tanja Fajon, trenutno še aktualna predsednica stranke SD, je na kongres, ki poteka v Ljubljani prišla v beli barvi in v rdečih čevljih, ki so sicer zaščitni znak Urške Klakočar Zupančič. "Danes vas nagovarjam kot vaša politična sopotnica, kolegica, prijateljica, tovarišica, ki je imela to izjemno priložnost voditi stranko, tudi kot prva ženska v njeni zgodovini. Bil je poseben privilegij, in bila je velika odgovornost," je delala v nagovoru zbranim delegatom, ki bodo danes izvolili novega predsednika. Več tukaj. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Fajon je bila na čelu stranke skoraj štiri leta, mesto vršilke dolžnosti predsednice je prevzela maja 2020 po odstopu Dejana Židana. Na državnozborskih volitvah spomladi 2022 stranka ni doživela uspeha, število poslanskih mest se je skrčilo. Oktobra istega leta je bila kot edina kandidatka potrjena za predsednico stranke. Prednik se je namreč tekmi odpovedal, nekateri so menili, da v zameno za mesto vodje poslanske skupine v DZ.

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Fajon se z mesta predsednice poslavlja zaradi afere sodna palača, upa pa, da bo ostala zunanja ministrica. Afera je z mesta ministrice za pravosodje odnesla ministrico iz kvote SD Dominiko Švarc Pipan. Zaradi kritik članov, da se stranka z afero ni dobro spopadla, je Fajon napovedala volilni kongres. 

"Vesela sem, da smo Socialni demokrati danes spet v bistveno boljši kondiciji kot pred dvema, tremi meseci. Moja odločitev, da gremo na predčasni volilni kongres, se je izkazala za edino pravilno," je poudarila. "Afera sodna palača, ki nas je pred tedni - stranko, vodstvo in tudi mene osebno pahnila v težak, nezavidljiv položaj prizadela, se danes zdi daleč. Ni seveda za nami. Še vedno seveda vsi pričakujemo odgovore organov pregona in odkrivanja." 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med vrsticami je bila Fajon tudi kritična do članstva. "Moje vodilo je bilo in vedno bo spoštovanje, zaupanje, sodelovanje. Ničelna stopnja korupcije, Iskrenost in tovarištvo, kar sem marsikdaj med nami tudi pogrešala," je povedala. 

"Vem, da mi je marsikdo očital odsotnost zaradi vodenja zunanjepolitičnega resorja, in res je, ni bilo enostavno, vendar dosegli smo, da smo Slovenijo spet postavili na svetovni zemljevid," je povedala Fajon. "Slovenija je bila in je v avantgardni skupini držav, ki se zaveda, da - če kdaj - je čas za priznanje Palestine zdaj, ko očitno ni pripravljenosti na dogovor o premirju, in da nove priložnosti, če se kolektivno kaznovanje prebivalstva v Gazi in uničenje vsega nadaljuje - tudi več ne bo," je povedala Fajon in pri tem požela močan aplavz.

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zadnje dni me sprašujejo, kdo bo novi vodja, kakšen naj bo ta novi predsednik Socialnih demokratov. Danes ponovim zelo jasno - želim, da bo novi predsednik SD predvsem srčna oseba, iskrena oseba, predsednik, ki bo znal spoštovati vse, povezovati, ki bo tovariš, in ki ima srce, ki bije na levi," pravi Fajon. 

Zaključila pa s pomenljivimi besedami: "In še čisto za konec - danes vem, da je vodenje naše stranke verjetno najtežje opravilo. Ne dovolimo, da bi že jutri začeli rušiti novega predsednika. Malo šale, je pa tudi veliko resnice v tem."

Predsedujoči predsedstvu kongresa Boris Sovič ji je ob koncu nagovora podaril lep šopek.

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 14
  • Ender3 20:36 13.april 2024.

    Najboljše darilo, ki ga je lahko dobila ji poklonila D.Š.P..Sesula je celotno stranko z njo na čelu..

  • AnGus 20:01 13.april 2024.

    Preveč solarija, Tanja, izgledaš kot rakun!

  • Toma 13:48 13.april 2024.

    So ji vtaknili prst v šupak?