Slovenija
74 ogledov

S tovornjaki nad Vegrad

Odprtje trgovskega centra na Ptuju je doživelo enako usodo kot Stožice – dovozno Žurnal24 main
Zapora centra. Tovornjaki zaprli pot do novozgrajenega trgovskega centra. Vegrad naj bi bil podizvajalcem dolžan več kot milijon evrov.

 

Pogajanja z direktorji Nadaljevanje. V prostorih velenjskega Vegrada bodo sindikalisti danes nadaljevali pogovor z direktorico Hildo Tovšak in vsemi direktorji hčerinskih družb. Pogajanja so prekinili zaradi druge stavkovne zahteve sindikata, ki pravi, da je treba vse družbe obravnavati enovito. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, za 1. september napovedujejo opozorilno stavko.

Janez Kuhar iz ptujskega podjetja Beton - betonski izdelki Dušan Kuhar je včeraj svoje tovornjake zaradi denarja, ki mu ga dolguje Vegrad, postavil pred Qcenter, sveže odprt trgovski center na Ptuju: "Vegrad nam je ostal dolžan 308 tisoč evrov, Hilde Tovšak pa mi ne uspe priklicati niti na telefon. Z nami se ni želel pogovarjati niti investitor, zato drugega izhoda, kot da zapremo dovozno pot do trgovskega centra in opozorimo na naše težave, nismo videli."

Gokop na pomoč
Kuharjevim 16 tovornjakom se je pridružilo 12 tovornjakov podjetja Gokop, ki je za Vegrad izvajalo zemeljska dela. "S tega ptujskega gradbišča so nam dolžni 280 tisoč evrov, iz drugih projektov pa še okrog 400 tisoč," pojasnjuje Renato Hlade, direktor podjetja Gokop. Po naših neuradnih informacijah naj bi Vegrad pri tem projektu štirim podizvajalcem, skupaj z Betonom in Gokopom, ostal dolžan več kot milijon evrov.

Sestanek v ponedeljek
Pri izgradnji Qcentra Ptuj je bil Vegrad izbran za glavnega izvajalca, investitor pa je bila družba Hypo Nepremičnine, ki je v popolni lasti Hypo Leasinga. Tako Kuhar kot Hlade zahtevata, naj Vegradove dolgove poplača investitor. "V skladu z zakonodajo in sklenjenimi pogodbami smo investitorja pravočasno obveščali o dolgovih in ga pozvali, naj jih poravna, pa nas ni želel slišati," še pove Kuhar.

Če Hypo ne bo plačal, bom skopal jarek okrog trgovskega centra, nalil vanj vodo in spustil noter krokodile. O tem sem Hypo tudi pisno obvestil.
Renato Hlade

Po včerajšnji tovornjakarski akciji sta upnika dosegla, da se v ponedeljek z investitorjem usedejo za isto mizo. Če denarja ne bo, Kuhar pesimistično napoveduje, da jim grozi ukinitev proizvodnje.

Težave le pri Vegradu
Andrej Potočnik, generalni direktor Hypo Leasinga, pove, da Hypo Vegradu res še ni poravnal vseh računov v zvezi z gradnjo, saj postopki končnih obračunov gradbenih situacij še tečejo. "Objekt je gradilo več izvajalcev, ki so se posluževali raznih podizvajalcev. Težave so nastopile le pri podizvajalcih Vegrada," pravi Potočnik. O tem, da podizvajalci pričakujejo, da bo dolgove poplačal investitor, pa dodaja: "Terjatve podizvajalcev do Vegrada niso stvar investitorja. Vegrad je 13. avgusta sprožil postopek prisilne poravnave, kar dodatno otežuje dogovore s podizvajalci, ki so dejansko izvajali dela, ki so bila naročena s strani investitorja."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.