Slovenija
30 ogledov

S tožbami bodo zahtevali službe

Delavci Nik Rovan
Gibanje. Pravna pomoč za pogodbenike.

"Stanje na trgu dela je vsako leto kritičnejše, saj je velik del iskalcev zaposlitve podvržen prekernim oblikam zaposlitve. Čeprav ima njihovo delo vse elemente delovnega razmerja, namesto pogodb o zaposlitvi dobijo podjemne, avtorske pogodbe, delo prek s. p. ..." so izpostavili v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.


Zaradi tovrstnega nespoštovanja lani sprejetega zakona o delovnih razmerjih (ZDR) so se v društvu lotili projekta Zakon je orožje, pri tem pa jim bo prek sistema javnih del najverjetneje uspelo za obdobje desetih mesecev v društvu zaposliti mlado pravnico.

Najprej preventiva

Kot so nam povedali v gibanju, se bodo najprej osredotočili na ozaveščanje ljudi o pravicah in nudenje pravne pomoči. Lani sprejeti zakon o delovnih razmerjih je namreč jasen – ob sporu o obstoju delovnega razmerja med delavcem in delodajalcem se domneva, da delovno razmerje obstaja, če obstajajo elementi delovnega razmerja. V praksi to pomeni, da bi več let trajajoče neprekinjeno dnevno delo prek avtorske pogodbe moralo biti urejeno kot zaposlitev. "V luči tega bomo prekernim delavcem pomagali s svetovanjem pri opozarjanju, naj delodajalec odpravi svoje kršitve oziroma izpolni svoje obveznosti, če pa tudi to ne bo zaleglo, pa ponudili pomoč za vložitev tožbe, v kateri se ugotavlja obstoj delovnega razmerja," so pojasnili.

 

Komentarjev 1
  • ennanova 08:58 14.marec 2014.

    Svoboda in človekove pravice Na okrogli mizi z naslovom Svoboda in človekove pravice smo v Knjižnici Otona Župančiča 20. februarja z uglednimi gosti spregovorili o stanju človekovih pravic v svetu in tudi pri nas. V pogovoru so sodelovali veleposlanik ...prikaži več ZDA Joseph A. Mussomeli, Janez Čuček, Tone Hočevar, dr. Aleš Debeljak in bivša varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.http://za-misli.si/subkultura/1529-svoboda-in-clovekove-pravice