Slovenija
58 ogledov

S tožbami imajo samo stroške in nič uspeha

Berto Menard, župan Logatca, vztraja, da ima občina blokiran račun. (Foto: Anže Žurnal24 main
Namesto da bi dobili dva milijona evrov odškodnine, bo občina plačala 16 tisoč evrov sodnih stroškov.

Župan Logatca Berto Menard občinskim svetnikom predlaga, naj se odškodninska tožba proti njegovemu predhodniku Janezu Nagodetu umakne. Na prvi stopnji je občina že pogorela, a so se pritožili na višje sodišče, zdaj pa župan predlaga, da se pritožba umakne.

Gre za zgodbo, zaradi katere je morala občina Logatec Petrolu leta 2011 plačati dobra dva milijona evrov odškodnine. Petrol je namreč od občine leta 1993 kupil zemljišče za bencinski servis, a se nikoli ni mogel vpisati v zemljiško knjigo, občinski sklad stavbnih zemljišč pa je nato isto zemljšče prodal drugemu podjetju. Nagode naj bi bil odgovoren, ker ni odgovoril na tožbo, ki jo je Petrol vložil leta 2004, propadli pa so tudi dogovori o nadomestnem zemljišču.

Zadeva se je vlekla toliko časa, da je morala občina poleg 130 tisoč evrov kupnine plačati še dva milijona evrov obresti.

Državo bi tožili še naprej

Logaški župan Menard pa svetnikom predlaga, naj vztrajajo pri odškodninski tožbi države, v kateri je občina prav tako pogorela na prvi stopnji. Občina želi dokazati, da je več kot milijon evrov odškodnine sporen zaradi izračuna obresti oziroma uveljavitve pravila, da obresti ne smejo preseči glavnice. Sodišče je sicer menilo, da bi morala občina to napako izpostaviti in dokazati v sodnem postopku, ne pa da zdaj odškodninsko toži državo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.