Slovenija
21 ogledov

S tožbo nad vlado

Marušič ne bo podpisal pogodbe z Mabro o selitvi IVZ, za kar se je dogovoril nje Žurnal24 main
Menjava stavb. Ker se IVZ ne bo selil, bo Mabra inženiring vlado tožila za stroške.
Selitev da, selitev ne
9. marca 2010. Vlada in Mabra sta sklenili menjalno predpogodbo za stavbo IVZ.
31. avgust 2010. Rok, do katerega bi morala Mabra predati prostore v Dunajskih kristalih. Rok so nato podaljšali do 31. oktobra 2010.
10. februarja 2011. Marušič je pozval Mabro, naj do 15. februarja izpolni vse pogoje za menjavo stavb. Ker ni, je posel prekinil.

Zagotovo jih bomo tožili za stroške,” je napovedala Nevenka Zekić, direktorica Mabre inženiringa, s katero je vlada včeraj razvezala predpogodbo o menjavi stavb. Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) tako ostaja na Trubarjevi cesta 2 in se ne seli v Dunajske kristale.

Zekićeva včeraj ob našem klicu za odločitev vlade ni vedela: “O tem nismo dobili še nobenega obvestila. Me pa čudi, da nam prek medijev sporočajo svoje odločitve.” Nato je dodala, da bodo njihovo odločitev sprejeli, a jih tožili za stroške, ki so nastali zaradi prilagajanja prostorov IVZ. Ti naj bi znašali okoli dva milijona evrov.

Miklavčič proslavlja kolajno
Vlada se je za razvezo odločila, ker ji Mabra ni predala uporabnega dovoljenja za nepremičnino in dokazila, da na nepremičnini ni hipotek, je včeraj po seji vlade pojasnil minister za zdravje Dorijan Marušič. Da Dunajski kristali še nimajo uporabnega dovoljenja, smo v sredo razkrili v Žurnalu24. Marušič včeraj še ni vedel, koliko stroškov je ministrstvo imelo s pripravami na menjavo in selitev IVZ.

13 milijonov evrov je bila zapisana vrednost nepremičnin v menjalni predpogodbi.

Za ta posel se je sicer dogovoril njegov predhodnik Borut Miklavčič, ki je včeraj razvezo predpogodbe z Mabro komentiral tako: “Mi zdaj proslavljamo zlato kolajno Tine Maze. Pojma nimam in tudi zanima me ne, ker sem zdaj vesel upokojenec.”

Čeprav so se za posel dogovorili pred enim letom, Marušič še zdaj ne ve, kdo je resnični lastnik Mabre. Iz urada za preprečevanje pranja denarja so mu namreč januarja sporočili le, da je formalni lastnik družbe liechtensteinski nabiralnik David Construction Company. Omenjeni posel obravnava tudi Komisija za preprečevanje korupcije, na kateri primera ne želijo komentirati, dokler je še v postopku.

Tudi na IVZ proslavljali
Odločitev vlade so včeraj proslavljali na IVZ, je povedala Evita Leskovšek, ki na inštitutu vodi sindikat zdravnikov: “Večina zaposlenih nas je navdušenih, ker smo si za to prizadevali več kot eno leto.” Pravi, da drugih novic o morebitni selitvi nimajo, a si želijo, da bi naslednjič pri tem več sodelovali: “Ne želimo, da bi bilo še enkrat vse tako nepripravljeno in da bi se selili v prostore, ki so bistveno slabši po kvadraturi in ponujajo slabše pogoje za delo.” Marušič je včeraj napovedal, da selitve za zdaj ne bo, čeprav se zaveda prostorske stiske IVZ: “To je problem, s katerim se bom v svojem mandatu moral ukvarjati.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.