Slovenija
14298 ogledov

Mrtvo pijan, brez vozniške in z otrokoma v avtu spregledal mejni prehod

PU Novo mesto
Voznik je bil namenjen iz Zagreba v Reko.

V sredo okoli 20. ure je voznik osebnega avtomobila znamke Volvo s hrvaškimi registrskimi oznakami z nezmanjšano hitrostjo pripeljal na na mejni prehod Obrežje v smer Slovenije. Na delu, ki ni namenjen prehajanju vozil se ni ustavil, temveč nadaljeval z vožnjo. Mejni policisti so se odpravili za njim in ga izsledili, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Ugotovili so, da gre za 53-letnega državljana Hrvaške, sopotnika sta bila dva otroka. Kršitelj pri sebi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja in dokumentov otrok. Namenjen je bil iz Zagreba v Reko, mejni kontroli pa se je izognil, ker naj bi bil prepričan, da je prečkal cestninsko postajo in ne mejnega prehoda, saj se ni nameraval peljati skozi Slovenijo. 

Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,46 miligramov alkohola (3,06 g/kg) v litru izdihanega zraka. Odvzeli so mu prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje, za otroka pa poskrbeli in obvestili svojce, ki so ju prevzeli.

53-letnega kršitelja so z obdolžilnim predlogom privedli pred sodišče, kjer mu je sodnica izrekla 1.200 evrov globe in stransko sankcijo prepovedi vožnje v Sloveniji za obdobje enega leta. Policisti so mu zaradi izmika na mejni kontroli izdali še plačilni nalog v višini 400 evrov.

Od leta 2013 na območju PU Novo mesto 28 umrlih zaradi alkohola 

Vozniki pod vplivom alkohola so v lanskem letu na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 16 jih je utrpelo hude poškodbe, še 64 je bilo lažje poškodovanih. V letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč, v katerih je ena oseba izgubila  življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča in je lani na tem območju znašal 12,3 odstotka. 

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam, pozorni pa naj bodo na pešce in kolesarje, še dodajajo na PU Novo mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • AnGus 10:26 08.julij 2022.

    A je li, zar opet 'mrtvo pijan'. Boga mi, vi na Žurnali ste običan OLOŠ!

  • Avatar Leon
    Leon 10:10 08.julij 2022.

    Policija je rešila najmanj tri življenja. Kršitelja bi morali dati za zapahe.