Slovenija
31 ogledov

"S Turki smo se dobro ujeli"

cinkarna Celje Mojca Marot
Na investicijski konferenci v Carigradu so turški poslovneži največ zanimanja pokazali za Aerodrom Ljubljana, Aero in Cinkarno Celje, med zasebnimi projekti pa za turizem.

Predsednik republike Borut Pahor je na investicijski konferenci v Carigradu, ki je potekala v okviru njegovega uradnega obiska v Turčiji, turške vlagatelje pozval, naj investirajo v Sloveniji. "Turčija je za Slovenijo strateškega pomena in okrepiti moramo sodelovanje na vseh ravneh," je poudaril.

Pahor je v nagovoru več kot 80 turških gospodarstvenikov tudi dejal, da vlada med Turčijo in Slovenijo dolgoletno prijateljstvo in spoštovanje, kar je zelo pomembno tudi za gospodarsko sodelovanje med državama. Cilj Turčije, da v prihodnjih desetih letih postane eno od desetih najmočnejših gospodarstev na svetu, je označil za navdihujoč in občudovanja vreden, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je potencialnim turškim investitorjem Slovenijo predstavil kot dinamično, odprto in izvozno usmerjeno državo ter jih povabil, naj pridejo k nam. Izpostavil je slovenski človeški potencial in izjemen geopolitični položaj Slovenije kot stičišča srednje in jugovzhodne Evrope.

Kot je nadaljeval, je priložnosti za strateško investiranje v Sloveniji veliko. Po njegovih besedah je Slovenija za Turčijo zelo zanimiva, saj imata državi dobro urejene pogodbene odnose in sklenjene vse najnujnejše sporazume na praktično vseh področjih skupnega interesa, pri čemer je izpostavil sporazum o strateškem partnerstvu.

Udeležence konference, katere namen je bil dodatna promocija slovenskega gospodarstva in predstavitev aktualnih investicijskih priložnosti v Sloveniji, so nagovorili tudi zunanji minister Karl Erjavec, državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko in direktor Javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Boštjan Skalar.

Slovenija pripravljena na investicije

Erjavec je v govoru izpostavil prioritete slovenske vlade, predstavil slovenske privatizacijske načrte ter povabil turške investitorje, da sodelujejo v tem procesu. Trenutni podatki o gospodarskih investicijah med državama so približno uravnoteženi, z rahlo višjimi slovenskimi investicijami, kažejo pa na dodatne možnosti gospodarskega sodelovanja.

Erjavec kot možen način sodelovanja Slovenije in Turčije vidi tudi v skupnih nastopih na tretjih trgih. Izrazil je prepričanje, da bosta državi našli nove načine gospodarskega povezovanja tudi na prihajajočem zasedanju skupne gospodarske komisije, ki bo februarja potekalo v Turčiji.

Direktor Spirita Skalar pa je povedal, da so turški poslovneži na konferenci največ zanimanja pokazali za Aerodrom Ljubljana, Aero in Cinkarno Celje, med zasebnimi projekti pa za turizem. Po njegovih besedah je bil dogodek zelo uspešen, udeleženci pa so izkazali velik interes za poslovno povezovanje s Slovenijo.

"Na konferenci smo podali pozitivno sporočilo, da je Slovenija pripravljena na investicije, da je pripravljena na svež kapital in da se je odprla," je za STA po konferenci dejal Skalar.

Pahor se je v sredo, prvi dan uradnega obiska v Turčiji, srečal z gostiteljem, predsednikom Abdullahom Gülom, premierom Recepom Tayyipom Erdoganom in predsednikom parlamenta Cemilom Cicekom, udeležil pa se je tudi posveta turške diplomacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.