Slovenija
20 ogledov

Saab po novem Kitajec

Saab EPA
Dve kitajski družbi bosta prevzeli avtomobilskega proizvajalca Saaba.

Nizozemski Swedish Automobile bo Saaba prodal kitajskima družbama  Pang Da in Zheijang Youngman. Posel je vreden sto milijonov evrov, dogovor pa morajo odobriti še pristojni regulatorji in delničarji Swedish Automobile.

Swedish Automobile je julija z omenjenima kitajskima podjetjema sklenil dogovor, skladno s katerim sta se družbi zavezali, da bosta za reševanje Saaba namenili 245 milijonov evrov. V zameno za pomoč naj bi jima Swan odstopil polovični delež v švedskem avtomobilskem podjetju.
Pang Da in Youngman sta nato minuli teden predlagala, da namesto tega prevzameta celotno družbo, lastnik Saaba pa te ponudbe ni sprejel.

Tudi za prestrukturiranje

Prizivno sodišče za Zahodno Švedsko je sicer septembra Saabu prižgalo zeleno luč za prostovoljno reorganizacijo oziroma sodno zaščito pred upniki. S tem je prizivno sodišče za tri mesece zamrznilo več tisoč individualnih zahtev zaposlenih v avtomobilskem podjetju in dobaviteljev za stečaj Saaba.

Minuli teden je Saab na sodišče sporočil, da se bo proces zaustavil zaradi pomanjkanja sredstev. Danes pa je na sodišče priromala nova prošnja, ki sodišče poziva k odobritvi nadaljevanja prostovoljne reorganizacije zaradi novih okoliščin, ki je prav okvirni dogovor za prevzem Saaba. Družbi naj bi ob tem zagotovili tudi sredstva za prestrukturiranje podjetja.

Komentarjev 1
  • privat 07:34 01.november 2011.

    nekaj je gnilega v deželi eu.......