Slovenija
782 ogledov

SAB v zbiranje podpisov za referendum o financiranju osnovnih šol

Učiteljica v razredu
V SAB želijo zagato o financiranju zasebnih šol rešiti s pomočjo referenduma.

Na referendumu bi volivce vprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. Podpise v podporo odločitvi za referendum bodo v Ljubljani po načrtu začeli zbirati konec meseca, zatem pa tudi drugje po državi.

"Če se DZ ne more dogovoriti za rešitev, naj gordijski vozel presekajo volivci," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala poslanka SAB Maša Kociper. Po njenih besedah je zdaj osnovna dilema, ali se ustavna odločba glede financiranja zasebnih osnovnih šol z javnoveljavnim programom nanaša na to, da mora država 100-odstotno financirati obvezni ali razširjeni program, ki ga nudijo zasebne osnovne šole. V SAB menijo, da razširjeni program, ki vključuje denimo jutranje varstvo, ni obvezen in tudi ne pomeni izobraževanja.

"Z zbiranjem podpisov državljanov želimo dati poslancem usmeritev pri odločanju o vprašanju financiranja osnovnih šol, hkrati pa tudi izvajati politični pritisk z namenom, da se vprašanje uredi," je povedala. Po njenih besedah gre za vprašanje usmeritve države na področju financiranja šolstva. V SAB se zavzemajo za to, da ne bi bilo šol za bogate in revne.

Spomnila je, da lahko državni zbor glede na zakon o referendumu in o ljudski iniciativi razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Država vsem otrokom omogoča šolanje v javni šoli, kdor pa želi za svojega otroka nekaj več, naj za to tudi nekaj plača, je dejala.

Šola | Avtor: Profimedia Profimedia

V SAB so ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu, ki želi po več neuspelih poskusih uresničevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol poskusiti z oblikovanjem delovne skupine za pripravo konsenza, v katero vabijo tudi vse parlamentarne stranke, že sporočili, da se bodo povabilu odzvali.

Poskusov, da bi uredili financiranje zasebnega šolstva v skladu z odločbo ustavnega sodišča, je bilo v preteklosti več, zadnji pa je bil predlog ministrstva za izobraževanje, po katerem bi država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Novela je bila v DZ sicer sprejeta, a ob ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta julija letos ni dobila zadostne podpore. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • puelasedulaest 00:54 19.september 2019.

    PO DIVJANJU DIJAKOV V JAVNIH ŠOLAH JE VIDNO DOKAZANO, DA ZASEBNE ŠOLE ZNAJO DIJAKE NAUČITI KAKO SE JE TREBA OBNAŠATI, JAVNIM ŠOLAM PA JE VSEENO. PA TUDI šAREC JE PRIZNAL, DA PRI FINANCIRANJU ZASEBNIH ŠOL NI PROBLEM DENAR AMPAK KOMUNISTIČNA ...prikaži več IDEOLOGIJA KAR PA SEVEDA V SDju ODLOČNO ZAVRAČAJO, SE LAŽEJO IN SE SPRENEVEDAJO. ZASEBNE ŠOLE UČIJO KULTURO IN MORALO KAR PA JE JAVNIM ŠOLAM DEVETA BRIGA. ZATO PA SMO TAM KJER SMO!!!!!!!!!!!!!

  • Pepe007 14:21 18.september 2019.

    Šolanje je baje človekova pravica. V neki drugi situaciji so nas podučili, da se o izvajanju človekovih pravic ne moremo odločati na referendumu. A so pri SAB to že pozabili?

  • mirror 14:19 18.september 2019.

    Javne in zasebne osnovne šole se financirajo v celoti iz državnega proračuna. Pika. Strošek referenduma bo višji, kot je zahtevani strošek zasebnih šol.