Slovenija
436 ogledov

Šabeder: Hočem videti te izračune

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič
Šabedru ni jasno: Vzajemna in ZZZS skupaj proti zakonu

Minister za zdravje Aleš Šabeder je zavod za zdravstveno zavarovanje ZZZS, ki ga vodi Marjan Šušelj, pisno zaprosil za izračune, s katerimi so glede predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po njegovih besedah "šli pet pred dvanajsto v javnost". 

Upravni odbor ZZZS je namreč opozoril, da pavšalni prispevek, ki bi ga uvedli ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, v predlagani višini 29 evrov prenizek za zagotavljanje vzdržnosti zdravstvene blagajne, povzročil naj bi celo primanjkljaj v višini okoli 70 milijonov evrov letno. Po izračunih ZZZS bi pavšalni prispevek v letu 2021 moral tako znašati najmanj 32,4 evra.

Na opozorila ZZZS se v javnem pismi, ki ga je pred začetkom obravnave v državnem zboru poslal poslancem, sklicuje tudi predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln. Več tukaj. 

Do predloga novele je kritično tudi ministrstvo za finance, kjer opozarjajo, da "bi imela razgradnja delujočega robustnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nepredvidljive finančne učinke".

Prav tako so ves čas nasprotovali predlogu, da bi financiranje primanjkljaja, ki naj bi znašal 70 milijonov evrov, pokril proračun. "Ta namreč občutno vpliva na vzdržnost javnih financ, saj omogoča neomejen transfer iz državnega proračuna v zdravstveno blagajno in ne postavlja nobene zgornje omejitve potreb v zdravstvu ter s tem izdatkov." 

"Dobiti moramo te izračune, vse pomisleke dati na mizo in seveda najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem," pravi Šabeder, ki je sicer tudi sam pripravil svoj zakonski predlog, vendar ta ni šel v obravnavo v DZ. Ministrstvo naj bi sicer pripravilo celotno zakonodajo, ki se nanaša na zdravstveno reformo. 

Na predlog zakona, ki ga bo DZ obravnaval na seji prihodnji teden, je sicer vložena vrsta dopolnil. Med njimi je tudi dopolnilo LMŠ, SMC in SAB, s katerim določajo, da se obvezni pavšalni prispevek uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v preteklem letu po podatkih Statističnega urada RS. Znesek obveznega prispevka po predlogu določi minister za zdravje, najkasneje februarju.

Medtem je vprašljiva podpora koalicijske DeSUS predlogu zakona, saj se zavzemajo za umik te točke z dnevnega reda seje. Po njihovem mnenju bi morali počakati na Šabedrov zakonski predlog za celovito prenovo sistema, vključno z ureditvijo dolgotrajne oskrbe.

Komentarjev 1