Slovenija
356 ogledov

Sachs: "Za napredek sveta diskusije, ne 140 twitter znakov"

Lily opozarja
1/2
Žurnal24
Po treh desetletjih je prof. dr. Jeffrey Sachs  s svojim znanjem bil ponovno aktivno prisoten v Sloveniji na mednarodni konferenci.

"Menim, da bi se morali svetovni politiki odpovedati uporabi twitter računov. Menim, da je twitter popolna katastrofa. To je pokazal tudi primer Donalda Trumpa. Potrebujemo sofisticirane razprave in dialog, ki so daljše od 140 znakov. Ne moremo si privoščiti , da tako prazno komuniciranje nadomešča družbeni razmislek. Menim, da so družbena omrežja veliko bolj težava kot rešitev česarkoli v družbi," je pojasnil svetovno znan ekonomist Jeffrey Sachs iz Columbia University, ki je včeraj pozno zvečer nastopil na mednarodni konferenci Za človeka gre, ki jo organizira Alma Mater Europaea.

Po treh desetletjih je prof. dr. Jeffrey Sachs  s svojim znanjem bil ponovno aktivno prisoten v Sloveniji na mednarodni konferenci Za človeka gre: Digitalna transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti, ki poteka preko spleta med 12. in 19. marcem.

Ugleden strokovnjak, ki slovi kot eden najbolj pronicljivih in podkovanih na področjih trajnostnega in ekonomskega razvoja ter boja proti revščini, je s svojim udarnim nastopom dotaknil družbeno aktualnih tem. Tako je spregovoril o vlogi družabnih omrežij v obdobju pandemije in po njej, o digitalnih valutah in bitcoinu. Podal je osebni pogled glede usmeritev globalne strategije za okrevanje po ekonomski krizi, ki je posledica svetovne pandemije Covid-19.

V kriptovalute ne verjame

Na vprašanje o kriptovalutah je povedal, da ne verjame v kripovalute in bitcoine in jih ne mara. "Pri bitcoin rudarjenju gre za neverjetno izgubo resursov, za to so potrebne ogromne količine električne energije in posredno seveda tudi izpustov CO2 brez neke širše vrednosti za družbo. Vsaj jaz je ne vidim. Še bolj pomembno je naslednje. Bitcoin lahko doseže trilijon dolarjev tržne kapitalizacije, kar se meni zdi podobno ponarejanju. Od kod ta vrednost? Prihaja od vseh nas, ki imamo dolarje, evre in druge valute, ker je nekdo, nekaj, kar nima nobene vrednosti, razglasil, da jo ima. In ker na finančnih trgih obstajajo mehanizmi, ki ustvarjajo mehurčke in dajejo vrednost v dolarjih in evrih v zameno za, bom rekel, navaden zrak. Tako ima zdaj bitcoin menjalno vrednost triljona dolarjev in tisti, ki ga ima, lahko kupi enake dobrine, kot jih lahko nekdo z evri in dolarji na bančnem računu." 

 Digitalne valute, kot je morebitno uvajanje digitalnega evra ali digitalnega dolarja, je nekaj popolnoma drugega, poudarja Sachs, saj gre pri slednjem za učinkovit način izvajanja denarnih transakcij, ki se ne odpoveduje možnosti sledenja nezakonitim finančnim operacijam in odkrivanju davčnih goljufij. Zato podpira procese digitalizacije klasičnih svetovnih valut.

Kdo je Sachs?

Prof. dr. Jeffrey David Sachs je eden od svetovno zelo prepoznavnih ekonomistov, ameriški akademik, analitik, svetovalec in trenutno tudi direktor Centra za trajnostni razvoj na Columbia University. Slovi kot eden najbolj pronicljivih in podkovanih strokovnjakov za področji trajnostnega in ekonomskega razvoja ter boja proti revščini, kot svetovalec pa je na povabilo Peterleta, takratnega predsednika Vlade Republike Slovenije, pečat pustil tudi v monetarnem razvoju Slovenije.