Slovenija
17 ogledov

Saj ne grize, kajne!?

“Če se srečate s psom, se raje ustavite in ga spustite mimo; če ga ne poznate, g Žurnal24 main
Ugriz. Pes se ne rodi agresiven, ampak tak postane zaradi napačne vzgoje.

Značilen odgovor lastnika psa tistemu, ki se zaradi bližine štirinožca počuti ogroženega, je: “Saj ne grize!” Ali res ne? V Sloveniji naštejemo nekaj deset pasjih ugrizov na mesec, na koprski policijski upravi so jih letos že 15.

Pasja šola

Nadzor. Če je pes napadalen ali je to že pokazal v odnosu do ljudi in živali, ne sme biti nikoli izpuščen ali brez nadzora. Obiskovanje pasjih šol že za mladiče in lastnike naj postane pravilo. Tam lastnik dobro spozna svojega psa, pes pa se nauči komunicirati z njim in drugimi psi.

Tako je v Kopru prejšnji mesec pes na ulici ugriznil v roko sosedo, pred tem drug pes na vrtu v nogo prav tako sosedo. V Luciji se je pes strgal s povodca in v dlan ugriznil sprehajalca drugega psa, v Senožečah je v roko ugriznil devetletnega otroka in ne nazadnje je rotvajler v Portorožu ugriznil Ljubljančana v obraz, potem ko je njegova lastnica privolila, da ga poboža.

Od 800 do 1.200 evrov
Skoraj vsi ogrizeni so iskali zdravniško pomoč, ukrepi policistov pa so ob teh primerih odvisni od stopnje poškodb. Če so hujše in je dejanje storjeno iz malomarnosti, lastnika ovadijo zaradi ogrožanja varnosti, za kar je zagrožena denarna kazen oziroma zapor do enega leta. Če poškodbe niso hude, pa je zagrožena globa od 800 do 1.200 evrov. Ogrizeni lahko od lastnika zahtevajo še odškodnino, tudi s tožbo. Eden od najbolj podkovanih slovenskih kinologov Jože Vidic pravi: “Lastniki psov morajo pravočasno poskrbeti, da žival ni nevarna za okolico.” Njegov priročnik Življenje s psom, ki je po 40 letih prva slovenska knjiga o psih in je izšel ta mesec, bo priporočljivo branje za lastnike, saj precej pozornosti namenja neželenim oblikam vedenja psov in prinaša tudi učinkovite nasvete.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.