Slovenija
4573 ogledov

Saj ni res ... Minister jima je najprej čestital, nato prisolil zaušnico

vlada janez janša
1/3
Vlada RS
Na imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca se je danes odzval tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič. Kot je dejal v izjavi za Radio Slovenija, si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO.

"Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo," je še dejal.

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Frank Elerjevo in Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce.

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot leto dni. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Marjan Dikaučič | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Dikaučič, kandidat za ministra za pravosodje. Anže Petkovšek

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna, da ju je danes kolegij evropskega javnega tožilstva imenoval za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU.

Tudi Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Njuno imenovanje za poln petletni mandat "pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS", so sporočili na spletnih straneh.

EPPO je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Ta je EPPO vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

Ministrstvo za pravosodje je medtem danes v nujni postopek za obravnavo na vladi vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, po katerem po pisanju portala N1 storitve Frank Elerjeva in Oštirja ne bi bile več potrebne. Z novelo bi še omogočili, da bi lahko ministrstvo samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev, katera imena bodo posredovana evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več državnotožilski svet.

V prehodnih določbah predloga ministrstvo predlaga, da mora vlada v treh mesecih od uveljavitve zakona evropskemu javnemu tožilstvu predložiti listo kandidatov za evropska delegirana tožilca. S tem pa, kot piše v predlogu, ne bodo več potrebne storitve evropskih delegiranih tožilcev, ki sta bila predlagana po sedanji zakonodaji, to sta Frank Elerjeva in Oštir.

Komentarjev 5
  • bogdan76 07:58 25.november 2021.

    jugoslovenci ste danes zelo aktivni oprane glave.

  • Avatar Leon
    Leon 07:27 25.november 2021.

    Politično onaniranje princa teme in podrepnikov se izteka kar potrjujejo tudi EU poslanci . Slovenci kremeniti stopimo v korak,da osvobodimo svoj domači prag ....

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:23 25.november 2021.

    Dvojnikavč bi moral v zaporu Vizjaku in podobnim z vlade, žajfo pobirat...