Slovenija
32 ogledov

Sakralni objekti izvzeti

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des Saša Despot
Glede na prvotni predlog manjša obdavčitev gozdnih in kmetijskih zemljišč. Obdavčitev stanovanj ostaja enaka, razlike le za prazne nepremičnine.

Finančno ministrstvo bo prenovljeni davek na nepremičnine, ki je v javnosti, predvsem med kmeti in gospodarstveniki, vzbudil precej razburjenja, predvidoma predstavilo prihodnji teden. Glede na prvotni predlog, bodo znižali obdavčitev gozdnih in kmetijskih zemljišč, izvzeti pa bodo tudi sakralni objekti. Davek za župnišča in vse stavbe okoli cerkva ali kapel ostaja.

Gozdna in kmetijska zemljišča bodo po novem obdavčena z 0,15 oz. 0,25 odstotno davčno stopnjo in ne za 0,5 odstotka, kot je bilo predvideno po prvem predlogu. Sprememb pri obdavčitvi kmetijskih stavb niso predvideli.

Prav tako spremembe niso predvidene pri obdavčitvi stanovanj in hiš, kjer naj bi obveljala 0,15-odstotna stopnja davka. Predvideno obdavčitev praznih stanovanj naj bi znižali s prvotnih 0,45 na 0,15 odstotka, prav tako neobdelana in neizkoriščena zemljišča, pri katerih je predvidena 0,5 odstotna davčna stopnja.
 
Za poslovne in industrijske stavbe bo obveljala 0,80-odstotna stopnja davka, za energetske nepremičnine pa prepolovila na 0,4 odstotka. Za kulturne spomenike in javne stavbe je še naprej predviden davek v višini 0,5 odstotka, prav tako za vsa ostala zemljišča razen omenjenih kmetijskih in gozdnih zemljišč. Razlog naj bi bil v pomanjkljivih evidencah oz. možnosti, da bi lastniki lahko prijavljali bivanje v praznih stanovanjih.

Občine lahko dodajo 50 odstotkov

Davek na nepremičnine, ki bo nadomestil davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdih cest, namerava vlada uvesti z letom 2014. Vse tri dajatve so danes v celoti prihodek občin, ki o njihovi višini tudi samostojno odločajo.

Po predlogu zakona se bodo prihodki od davka na nepremičnine v enakovrednem deležu razdelili med občine in državo. Ob tem bodo imele občine možnost, da stopnje davka povečajo ali zmanjšajo za 50 odstotkov.

Komentarjev 6
  • privat 14:24 11.september 2013.

    so tudi huja kazniva dejanja...ogrožati državo in državljane....!! pa vseeno bodo še dodatno nas berače obdavčili zaradi lopovščine ,ki so jo sami podpirali!!

  • privat 14:22 11.september 2013.

    Glavni namen je nekoč državno premoženje ,ki so ga kupili mali ljudje ponovno podržaviti in spraviti ljudi v obup in beraško palico. Zakaj?? Da bojo današnji uspešni menađerji(nepoznam nobenega) postali uspešni fašisti in diktatorji..ki nam bodo prodajali pravljice da je ...prikaži več za kilo kruha potrebno delati tudi en teden...zaradi krize ,ki se imenuje kraja stoletja!!

  • mirac 21:28 04.september 2013.

    Davek na nepremičnine naj plačajo vsi, saj na koncu vidimo, da ima marsikateri kmet več kot navadni zaposleni. Več traktorjev na dvorišču, pa vse ostale stroje, .... pa tudi drage avtomobile ... bolje jim gre (pa jim bo še šlo), ...prikaži več, zakaj bi jim zniževali davke. Veliko jih poznam, ki drva na črno prodajajo, denar pokasirajo na roko in "nikome ništa". Pa seveda tudi cerkev.