Slovenija
159 ogledov

Šala, nato afera

S selitvijo ambulant v enoto Bonifika bo za starejše in tiste brez avtomobila do Žurnal24 main
ZD Koper. Nova ambulanta, ki jo bo dobila zasebnica, nekatere razburja.

 

Prednostna naloga. Novo vodstvo koprskega ZD mora seliti splošne ambulante na enoto Bonifika, s tem pa tudi urediti urgentne ambulante na enem mestu, saj ta zdaj deluje na dveh lokacijah. To povzroča organizacijske težave, zaradi dvojnih zalog pa tudi večje stroške in nevšečnosti pri pacientih. V sklopu selitve je zajeto tudi urejanje področja zobozdravnikov. Dodatna avtobusna postaja. Pomisleke, da bodo starejši in tisti, ki so gibalno ovirani, s selitvijo ambulant na Bonifiko do zdravnika prišli težje, Ravnikar zavrača z napovedjo dogovora s koprsko občino o novi, dodatni avtobusni postaji ob enoti zdravstvenega doma na Bonifiki.

V delu prostorov zdajšnje čakalnice zdravstvenega doma (ZD) bomo res uredili novo zobozdravstveno ambulanto. In res sem na sestanku s s sedmimi sodelavci dejal, da jo urejam za soprogo šefa mojega brata. A to je bila šala. Izrečena je bila v kontekstu opravljivcev, ki si bodo po svoje razlagali moja dejanja,” pravi vršilec dolžnosti direktorja koprskega ZD Matevž Ravnikar.

Izjava, ki jo je naš vir, ki ne želi biti imenovan, označil kot dokaz koruptivnega dejanja, naj bi razburila del zaposlenih. Vir ob tem opozarja, da ima ZD premalo denarja za javni del dejavnosti in da se ga zdaj zapravlja za urejanje prostorov za zasebnika. Prostori čakalnice za več zobozdravnikov, v katerih bo nova zobozdravstvena ambulanta, pa naj bi se zmanjšali na borih 18 kvadratnih metrov, kar naj bi bilo po normativih premalo. Že zdaj naj bi ob sistematskih pregledih pacienti čakali oziroma posedali kar na stopnišču.

Podajata si kljuko
Nove prostore bo dobila zasebnica Zlata Gasparini, zobozdravnica koncesionarka, ki si ambulanto za zdaj še deli z v ZD zaposlenim zdravnikom. Njuno delo poteka dvoizmensko, a zaradi podajanja kljuke naj bi bila njuna realizacija pri vseh zahtevnejših normativih zdravstvene zavarovalnice otežena. Oba naj bi bila pri svojem delu omejena, poleg tega bi zasebnik rad investiral v nov, sodobnejši in drag inventar, ki si ga ZD ne more privoščiti.

Smešiti zdravstveni zavod v javnosti prek medijev brez predhodnega internega reševanja težav je najslabše za vse.
Matevž Ravnikar

Poleg tega so potrebe po novi ambulanti velike, argumenti zanjo so poslovno in strokovno zelo utemeljeni, uredili jo bomo z javnim denarjem, zasebnik pa bo prostore opremil na lastne stroške,” razlaga direktor. Glede očitkov na račun premajhne čakalnice pa poudarja, da bo z novo ureditvijo in novo čakalnico na Bonifiki tudi število čakajočih bolnikov manjše. “Delam v dobro vseh, imeli bomo več prihodkov od najemnin, več ambulant, ki bodo delale v eni izmeni, zasebniki si bodo prostore opremili sami ter nehali bremeniti skupne prostore, inventar in zdravstveno opremo,” napoveduje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.