Slovenija
16586 ogledov

Šaljivci na Arsu. Poglejte njihovo popotnico v novo leto

Oblaki Profimedia
Vremenoslovci na Agenciji za okolje s posebnim novoletnim voščilom.

V svoji zadnji objavi na Facebooku vremenoslovci na Arsu izpostavijo, da se končuje še drugo vremensko izredno ekstremno leto. "Izjemni suši leta 2022 je sledilo njeno uničujoče nasprotje, poplave 2023, ko so si kar sledila rdeča opozorila," dodajo. 

Za leto, ki je pred nami, tako na Arsu želijo predvsem vremenskega ravnovesja, mirnih dni in noči ter ustaljenih pretokov. Objavo sklenejo s precej zabavno voščilnico, na kateri je zapisana trditev: "Če na silvestrovo sneži, novo leto daleč ni!" 

Novo leto v znamenju dežja

Precej manj zabavna kot novoletno voščilo Arsa je njihova napoved za vstop v novo leto: jutri se bo povsod postopno pooblačilo, najpozneje na severovzhodu države. Ponekod v zahodnih krajih bo že zjutraj rahlo deževalo, proti večeru pa se bodo padavine okrepile in v noči na ponedeljek zajele večji del Slovenije. Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju zvečer jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na severu do -3, najvišje dnevne od 9 do 14, na severozahodu okoli 6 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo pretežno oblačno, padavine bodo čez dan postopno ponehale. Popoldne se bo prehodno deloma zjasnilo. V torek bo večinoma oblačno, na zahodu bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik.

Napoved od 3. do 8. januarja 2024

Naši kraji bodo še naprej pod vplivom zahodnih in jugozahodnih višinskih vetrov. Cikloni in frontalne motnje bodo večinoma potovali severno od naših krajev in bodo le občasno nekoliko vplivali na vreme pri nas. Proti koncu obdobja se nakazuje možnost spremembe vremenskega vzorca z dotokom hladnejšega zraka, vremensko sliko razlagajo na Arsu.

Oblačnost po Sloveniji se bo spreminjala, v splošnem bo več sonca na severu in severovzhodu države. Občasno bo deževalo, a količine bodo majhne. Še bo razmeroma toplo. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 10 stopinj Celzija, predvidoma proti koncu obdobja pa se bo hladilo.

Krnica intervju Trajnostno Brane Gregorčič o tem, zakaj v Sloveniji nimamo več belega božiča

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 17:29 30.december 2023.

    Globalnih podnebnih sprememb ni, se dere Grims. Disonanca bo zdaj navrgla haarp in reptile. Samo da nismo mi.