Slovenija
65 ogledov

Salmonela prišla iz vode

Laboratorij Shutterstock
V slovenjgraški restavraciji, kjer se je s salmonelo okužilo 42 oseb, ocenjujejo, da je fekalno onesnaženje posledica onesnaženega vodnega parka.

Po navedbah vodstva mehiške restavracije Saloon na Selah pri Slovenj Gradcu je letošnje poletje postreglo z izjemnimi količinami padavin, ki so skozi podtalnico onesnažile vodni vir, v katerem je bila pri pregledu ugotovljena prisotnost bakterij, ki povzročijo težave, kot so bile diagnosticirane pri gostih lokala.

Nekateri okuženi so pristali tudi v celjski in slovenjgraški bolnišnici, večina pa se je oglasila pri svojem osebnem zdravniku. Ob takojšnji menjavi vodnega vira oz. preklopu na javni vodovod pri drugem in tretjem vzorčenju Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano niso ugotovili nobene nepravilnosti, pojasnjujejo v restavraciji.

Hrana neoporečna

Poudarili so tudi, da je kuhinja popolnoma ustrezala vsem standardom čistoče in poslovanja, pregled ustreznih institucij pa je pokazal tudi nedotaknjenost vseh vab za male živali, ki jih je ustrezen organ postavil pred letom dni.

Po besedah predstavnika mariborske enote omenjenega laboratorija Zorana Simonovića salmonele res niso odkrili v odvzetih vzorcih hrane, temveč na kuhinjskih površinah, priboru in delovnih pultih za pripravo hrane.

Ker so bile ugotovljene sanitarno-tehnične pomanjkljivosti, je vodstvo restavracijo zaprlo do odprave omenjenih pomanjkljivosti. Svoja vrata so ponovno odprli v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.