Slovenija
22 ogledov

Salmonelo so dobili v restavraciji

Laboratorij Shutterstock
42 oseb se je najverjetneje okužilo s salmonelo v slovenjgraški restavraciji z mehiško prehrano. Okuženi pulti, pribor, kuhinjske površine.

Epidemiološko poizvedovanje mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v restavraciji Saloon potekalo pretekli teden. Ugotovili so, da se je z bakterijo okužilo 42 oseb, pri 13 so okužbo tudi laboratorijsko potrdili. Nekateri okuženi so morali na zdravljenje v celjsko in slovenjgraško bolnišnico, večina pa se jih je oglasila pri osebnem zdravniku.

Fekalno onesnažene površine

Salmonele sicer niso odkrili v odvzetih vzorcih hrane, temveč na kuhinjskih površinah, priboru in delovnih pultih za pripravo hrane, kar po oceni predstavnika enote Zorana Simonovića pomeni, da gre za fekalno onesnaženje teh površin.

Pojasnil je, do so prva obvestila o sumu na okužbo s salmonelo prejeli pred dobrim tednom dni, gosti lokala pa so se okužili v različnih dneh v obdobju enega tedna.

Ker so ugotovili sanitarno-tehnične pomanjkljivosti, je restavracija do odprave teh pomanjkljivosti zaprta.


Komentarjev 2
  • Žurnalček 00:09 14.avgust 2014.

    Vemo da abite čas za rast bakterij , vendar zakaj niste takoj zaprli restavracijo , ko sta prva dva rekla kje sta jedla ! Ne zastrupit se je moral pol SLO , da bi zaprl lokal !!!!

  • jezero 20:09 13.avgust 2014.

    Pravi svinjak, bi se reklo.Bon apetit, guten Apetit, dober tek.