Slovenija
32 ogledov

Salomonska rešitev

Odnosi med Brezigarjevo in Zalarjem so se po spomladanskem sporu glede zakonitos Žurnal24 main
O usodi Brezigarjeve bodo morda odločali ustavni sodniki, s tem pa bi ji bilo bržkone omogočeno delo do konca mandata. Predsednik Türk opozarja, da spor z ministrom Zalarjem traja že predolgo.

 

Predsednik države Danilo Türk meni, da razprava med tožilko in ministrom traja že predolgo in bi jo morali pripeljati do konca. Türk se zavzema, da bi se ugotovilo, kako je z vprašanjem spoštovanja načela zakonitosti v tem primeru in bi tako prišlo do razrešitve tega vprašanja.

Pravosodni minister Aleš Zalar je za vlado pripravil poročilo glede ravnanj generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Zaupno poročilo je že obravnaval pristojni vladni odbor, ki vladi predlaga, naj ga obravnava še ta četrtek. Zalar pojasnjuje, da ima vlada na razpolago možnost, da zakon o državnem tožilstvu pošlje v ustavno presojo. Minister namreč trdi, da je postopek glede izpeljave razrešitve generalnega državnega tožilstva dvoumen, saj da omogoča tri različne razlage, ki imajo bistveno drugačne posledice. Če se bodo s postopkom resnično ukvarjali ustavni sodniki, bo postopek za razrešitev Brezigarjeve ustavljen.

 

V tem primeru bo Brezigarjeva verjetno na položaju ostala do izteka mandata prihodnje leto, saj odločitve sodišča ni pričakovati v kratkem.

Minister Zalar je sicer v zadnjem času kot najbolj sporno izpostavljal neposredno komuniciranje Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva, s čimer naj bi Brezigarjeva kršila zakon in ustavo. Nasprotno je Brezigarjeva komuniciranje označila kot nujno za pravočasno in dobro delo tožilstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.