Slovenija
97 ogledov

Salve z gradu in preleti letal

SV bo sodelovala tudi pri pohodu okrog Ljubljane, saj bo pot vodila skozi Vojašn Žurnal24 main
9. maj. Ob 65-letnici osvoboditve Ljubljane vojaška proslava sredi dneva.

V soboto ob 13. uri bodo z Ljubljanskega gradu zagrmele tri salve s treh topov, kar bo znak za začetek glavne proslave ob 65-letnici zmage nad nacizmom in fašizmom ter osvoboditve Ljubljane. Na Prešernovem trgu bodo že pripravljeni praporščaki, orkester, osrednji govornik, predsednik Danilo Türk in drugi, prestolnico pa bodo preletavala vojaška letala.

Vrednost proslave

Slavnostna seja
Petek. Ob 9. maju, ki je tudi dan Evrope, bodo še drugi dogodki. V petek bo ob 14. uri na Ljubljanskem gradu slavnostna seja mestnega sveta, ob 20. uri pa bo predvidoma na Pogačarjevem trgu koncert, ki ga pripravljajo MOL, vlada in slovensko predstavništvo Evropske komisije.

Za proslavo Narod si je izboril svobodo sam so moči združili Mestna občina Ljubljana (MOL), ministrstvo za obrambo (Mors) in Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije. Župan Zoran Janković, ministrica Ljubica Jelušič in generalni sekretar ZZB Andrej Šušteršič so včeraj sklenili dogovor o njeni izvedbi.

Na vprašanje, koliko bo proslava stala, odgovora nismo dobili, je pa vsak odgovoren za svoj del, so povedali. MOL bo poskrbela za sprejem gostov, Pot ob žici in prireditev, ZZB za avtobuse (prišlo jih bo okoli 120), Mors pa ima stroške že predvidene med protokolarnimi dogodki in v sporazumu, ki ga ima z ZZB. Salve in letala pa bodo šteli v redno, operativno delovanje Slovenske vojske (SV).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.