Slovenija
30 ogledov

Sama se bo zaprla

Konrad Kuštrin in Pero Zanchi sta imela novinarsko konferenco kar ob točilnem pu Žurnal24 main
Bolnišnica. Zaradi dežurstev neizprosen boj med direktorjem in Fidesom.

"Neprekinjeno zdravstveno varstvo v brežiški bolnišnici naj se plačuje kot doslej – kot redno in nadurno delo," bi lahko strnili ugotovitve Konrada Kuštrina, predsednika sindikata Fides, po tem, ko se je včeraj pogovoril z zdravniki bolnišnice Brežice in direktorjem Draženom Levojevićem. Skupaj z brežiškim kolegom, kirurgom Perom Zanchijem, ki je odstopil kot predstojnik oddelka, je napovedal opozorilno stavko.

              19
tisoč evrov na mesec naj bi na račun dežurstev zaposlenim "odtegoval" direktor.

Dva problema bolnišnice
Kuštrin, ki je bolnišnico obiskal zaradi zapletov pri izvajanju pravilnika o neprekinjenem zdravstvenem varstvu, vidi dva problema. Prvi je delovno pravni, saj po njegovem mnenju direktor zdravnikov ne plačuje skladno s sporazumom. "Zdravniki niso podpisali soglasja k aneksu za dežurna mesta, a so dobili januarja za 30 odstotkov nižjo plačo," navaja Kuštrin. Drugi problem je usoda bolnišnice. "Direktor govori o njenem ohranjanju, a hote ali nehote asistira pri njenem zaprtju, saj ni pripravljen plačati mladih zdravnikov," je oster predsednik Fidesa.

"Ne bom delal nezakonito"
Direktor Levojević, ki se je v večernih urah še mudil v bolnišnici, je povedal, da zgolj upošteva navodila ministrstva. Trimesečna analiza delovne obremenjenosti zdravstvenih delavcev je pokazala, da je v bolnišnici mogoče organizirati neprekinjeno zdravstveno varstvo v obliki dežurstva v večini notranjih organizacijskih enot. Strokovnem svetu so predlagali tri oblike dela: dežurstvo, združevanje posameznih dežurnih delovnih mest in povezovanje z novomeško bolnišnico, a je vse predloge zavrnil. "Neprekinjeno zdravstveno varstvo v zavodu bomo zato od prvega aprila organizirali v obliki dežurstva," pove Levojević.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.