Slovenija
34 ogledov

Sami bi gradili le še ute in lope

masten1_bot_biz_011007.1 Žurnal24 main
Vladna ponudba obrtnikom: Nad sivo ekonomijo z žrebanjem računov in omejevanjem dejavnosti turističnih kmetij.

Ustrežljivost. Resorni ministri so poskušali ustreči obrtnikom, ki so zahtevali predvsem rešitve v zvezi s plačilno nedisciplino in sivo ekonomijo. Ponudili so jim naslednje ukrepe:

1) Hčerke ob privilegije
Hčerinske družbe velikih podjetij pri javnih naročilih ne bodo več štele za podizvajalce, ki imajo prednost pri poplačilu.

“Dejstvo je, da so inovativni podjetniki hitro našli obvod direktnega poplačila podizvajalcev in so se pri javnih naročilih znašli tako, da so kot podizvajalca izbrali eno od svojih hčerinskih družb, pravi podizvajalci pa so spet ostali na suhem. To anomalijo bomo zdaj odpravili s spremembo zakona o javnih naročilih,” je obljubila gospodarska ministrica Darja Radić.

2) Loto na davkariji
Država bi znova uvedla nagradno igro Vzemite račun. Državljani bodo lahko davkariji pošiljali račune, ta pa bo med njimi izvedla žrebanje. Nagrajenci bi, kot je pojasnila ministrica, dobili bonitete pri plačilu dohodnine.

Predlog obrtnikov, da bi kot olajšava štel vsak račun, ki bi ga k dohodnini predložil državljan, je namreč po besedah Radićeve neizvedljiv, saj bi bilo to preveliko administrativno breme in bi pomenilo ukinitev zdajšnjih informativnih dohodninskih izračunov.

3) Potrjevanje računov
Dolžniki, ki bodo želeli biti upravičeni do povračila DDV, bodo morali prej potrditi svoje račune.

4) Le še ute in garaže
V lastni režiji bo po novem mogoče graditi le še objekte do 30 kvadratnih metrov, kot so ute in garaže. “To je ukrep tudi za spodbujanje gradbeništva, da bodo mali gradbeniki imeli posel,” je povedala Radićeva.


5) Rez pri kmetijah
Dopolnilno dejavnost na turističnih kmetijah bodo omejili. Kmetije so namreč deležne številnih olajšav in nekatere so že tako razširile svojo gostinsko dejavnost, da za gostince menda predstavljajo resno nelojalno konkurenco.

Novo cehovstvo”
Obrtna zbornica včeraj ni želela komentirati, ali so s ponudbo vlade zadovoljni ali ne. To bodo storili v četrtek, ko bo vladne ukrepe obravnaval njihov upravni odbor.

Ekonomist Igor Masten pa meni, da je večina omenjenih ukrepov le “uvajanje nekih novih cehovskih pravil, omejevanje konkurence, kar kaže, da ne vedo, kaj bi naredili”. Dodal je, da je “z izjemo tistega okrog hčerinskih družb vse drugo čisto brezveze”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.