Slovenija
53 ogledov

Sami prijavili 135 odstotkov več

slovenija 29.04.2011, racuni, primerjava cen, cene, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
60 dodatnih milijonov v blagajno.

Inšpektorji so letos do septembra ugotovili za 255 milijonov evrov neporavnanih davčnih obveznosti, dobrih 60 milijonov evrov več kot v istem obdobju lani. Na Davčni upravi RS (Durs) to med drugim pripisujejo poostrenemu davčnemu nadzoru, ki so ga začeli izvajati julija, povečalo pa se je tudi število samoprijav, s katerimi so zavezanci v davčno blagajno letos prispevali deset tisoč evrov oziroma 135 odstotkov več.

Želijo prostovoljne plačnike

"Tukaj sledimo samo enemu cilju: da se poviša stopnja prostovoljnega plačevanja davkov," je poudarila Jana Ahčin, direktorica Dursa, in pohvalila sodelovanje s carinsko upravo (Curs). Njene mobilne enote so namreč sodelovale pri več kot 20 tisoč obiskih, večinoma pa je šlo za informiranje in opozarjanje na inšpekcijske nadzore, je dejal Rajko Skubic s Cursa.

Pri odkrivanju davčnih utaj so kot pomembna izpostavili tudi MMS-sporočila s fotografijami računov, ki so jih od državljanov prejeli 2.650, dodatnih 6.700 pa so jih zbrali zaposleni na Cursu in Dursu. Kot je povedala Ahčinova, pa bodo ustanovili tudi poseben sektor, ki bo pregledoval prijave od državljanov. "Državljani seveda ne bodo zadovoljni, če s temi prijavami ne bodo naredili nič," je dejala in dodala, da bodo mobilne enote obiskale praktično vse davčne zavezance, zoper katere bodo podane prijave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.