Slovenija
39 ogledov

Sami razglasili epidemijo

Žurnal24 main
Bolezen oči. Visoko nalezljiv virus v Mariboru. O širjenju bolezni UKC po besedah Turka še ni obvestil ZZV.

“Premalo je bilo obveščanja o tem očesnem virusu, tudi sama sem ga dobila. Če bi pristojni bolje opozarjali, da je izbruhnila epidemija na mariborskem območju, bi bila pazljivejša,” nas je v uredništvo poklicala mlajša bralka, ki ne želi biti imenovana. Kot smo že včeraj na kratko poročali, so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor sporočili, da je v Mariboru in okolici izbruhnila “manjša epidemija infekcijskega virusnega konjunktivitisa”. Na oddelku za očesne bolezni UKC so zato prepovedali vse obiske.

ZZV in IVZ ne vesta nič

47 obolenj epidemičnega virusnega konjunktivitisa so obravnavali v UKC Maribor v manj kot enem mesecu.

Karl Turk, predstojnik Centra za epidemiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor, je za Žurnal24 pojasnil, da o razširitvi tega virusa niso seznanjeni in da so to zanj nove informacije: “Res da nam je nekaj mariborskih okulistov sporočilo, da so zaznali ta virus. To je občasno virusno obolenje, ki pa ni tako pogosto. Virusni konjunktivitis ni nič hujšega.”

Zelo nalezljiv virus
Virusni konjunktivitis. Prenaša se kapljično in z dotikom. Bolezen je zelo nalezljiva. Po navadi se začne z vnetjem enega očesa, ki mu skoraj praviloma po enem tednu sledi vnetje drugega očesa. Bolnik je kužen še en teden po začetku vnetja drugega očesa. “Epidemični konjunktivitis ima značilno klinično sliko in smo zato takoj uvedli stroga merila preventive. Ker se z ozirom na razširjenost infekcije med prebivalstvom bojimo širitve pri hospitaliziranih bolnikih, smo po posvetu z vodjo enoto za preprečevanje bolnišničnih infekcij v UKC Maribor prepovedali obiske,” so sporočili iz mariborske bolnišnice.

Kot so pojasnili na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), bi UKC moral informacijo o epidemiji takoj sporočiti ZZV Maribor. “Ko bo ZZV Maribor od bolnišnice dobil več informacij, bo sprožil epidemiološko preiskavo in v skladu s predpisi obvestil IVZ, ki bo nato ocenil, ali je treba razglasiti epidemijo,” je dejala Alenka Kraigher z IZV in dodala, da v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih epidemijo razglasi minister za zdravje na predlog IVZ, ki na podlagi ocene območnega zavoda, v katerem se je dogodek pojavil, pripravi predlog.

Skoraj dva bolnika na dan
Iz UKC Maribor so še sporočili, da so od 15. marca sprejeli skoraj 50 bolnikov s to diagnozo. “Večinoma so bili to zunanji bolniki, ki so bili poslani na pregled v času dežurstva od nujne medicinske pomoči ali osebnega zdravnika. Bolniki so bili iz različnih okolij, različne starosti, skupnega izvora nismo zasledili,” so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.