Slovenija
87 ogledov

Sami rešili težavo s korekcijskimi faktorji

Ogrevanje Benjamin Kovač
Stanovalci. Izračunali so, koliko toplote oddajajo neizolirane dvižne cevi, in to upoštevali pri delitvi stroškov.

“Težave s korekcijskimi faktorji pri izračunu porabe toplote smo v našem bloku dobro rešili,” pravi bralec. Slovenski pravilnik o delitvi stroškov ne omenja toplote, ki jo oddajajo neizolirane dvižne cevi v blokih, kjer gredo iz kleti skozi vsa stanovanja. “Te cevi ogrevajo vsa nadstropja razen zadnjega. Toplote, ki jo oddajajo, ni mogoče zajeti s korekcijskimi faktorji,” opozarja. Z izračuni so ugotovili, da cevi v njihovem bloku oddajajo okrog 25 odstotkov vse toplote, in to upoštevali pri delitvi. “Po poskusnem obračunavanju ugotavljamo, da je delitev korektna,” dodaja.

“Fizikalno gledano ima bralec prav: če vertikalne cevi niso izolirane, oddajajo toploto, ki ogreva stanovanje, skozi katerega cevi potekajo,” pravijo na ministrstvu za prostor. Pri načinu obračunavanja stroškov po pravilniku pa je ta toplota vključena v tisti del, ki se obračunava po površini. Ker je oddajanje toplote cevi urejeno na tak način, ne razmišljajo o uvedbi dodatka v pravilnik.

Komentarjev 5
  • Pepi 11:40 06.november 2012.

    Ferluci,ne rada goljufam,poznam pa ljudi,ki so enostavno zamenjali radiatorje,odrezali tako imenovane toplotne razdelilnike iz radiatorja in jih postavili v kot in???nikome ništa bi rekli-hahaha,se znajdejo ljudje,bravo tud za tvojo idejo

  • Pepi 11:37 06.november 2012.

    Siesta! preveri,pa potem afne guncaj,da ti ne začnem razlagat,da je vodav radiatorju pod pritiskomin če veš kaj to pomeni?? bolj ko zapiraš radiator,manj vode pride v njega in tudi manj iz njega,se pravi,da se spodaj hladi????

  • Ferluci 10:27 06.november 2012.

    Pepi, napravi kot jaz v kopalnici: montiraj dve aluminijasti plošči nekoliko širši kot cevi dolžine približno en meter, na zunanjih robovih napravi po dve luknji in jih tesno privij skupaj. Imel boš odlični odvod ogrevanja iz cevi na ti dve ...prikaži več plošči, radiator pa prez skrbi lahko zapreš. V prostoru bo prijetno toplo...