Slovenija
15 ogledov

Sami se morajo znajti

Imigranti Reuters
Potečejo čez dva tedna, a mnogi tujci tega ne vedo.

"Namesto da obvestila pošiljajo nevladnim organizacijam, bi jih morali neposredno tujcem, ki živijo v Sloveniji," pravijo na eni izmed nevladnih organizacij. Z ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so številne nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z vprašanjem migracij, namreč dobile prošnjo, naj tujcem s stalnim bivališčem posredujejo obvestilo, da morajo dovoljenje v obliki nalepke do 18. maja zamenjati s kartično obliko.

Plakati boljši od dopisov

"Ker se bliža skrajni rok za zamenjavo, bi želeli doseči vse tiste tujce, ki dovoljenja še niso zamenjali," nevladnim organizacijam pišejo z MNZ. Prosijo jih, naj obvestilo o potrebni menjavi obesijo na vidno mesto oziroma o tem obvestijo tujce, s katerimi imajo stik. Čeprav tujcev neposredno o tem niso obveščali, so na MNZ prepričani, da je takšno postopanje primerno. V več jezikih so obvestilo posredovali prek sporočil za javnost, spletnih strani, medijev, upravnih enot in plakatov. "Ministrstvo je o izteku roka za zamenjavo dovoljenj za prebivanje opozorilo tudi izvajalce programov, ki so namenjeni državljanom tretjih držav, in vse relevantne subjekte, ki imajo vsak dan neposreden stik s tujci," pravijo na MNZ.

Sankcij ne bo

Zakon o tujcih sicer ne predvideva kazni, če tujci dovoljenj ne bodo pravočasno zamenjali. Osemnajstega maja bodo stara dovoljenja v obliki nalepke v potnem listu in kartončka nehala veljati, "obveznost zamenjave navedenih oblik dovoljenj za prebivanje v novo kartično obliko pa tujčevega statusa ne spreminja", pojasnjujejo na MNZ.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 08:41 05.maj 2013.

    Natovoriti na vagone , vrata z Elektrodo zavariti in poslati Natančno Tja, od koder so prišli , da ne delajo zmede in širijo novih bolezni po človeštvu !