Slovenija
3 ogledov

'Samo da se ne podre!'

Po ideji Igorja Vidmarja so sinoči uprizorili kronologijo vzpona in propadanja n Žurnal24 main
Razen prenove ostrešja in dimnikov ter zasilne ureditve pritličja Narodni dom obnove ni dočakal – čeprav je bila prenova v vseh teh letih ena od predvolilnih obljub vseh županskih kandidatov.
 

Ni državni spomenik

Zaščita in informiranje. Narodni dom je kulturni spomenik občinskega pomena. Že dobro leto pa si, kot pravi podžupan Rafko Križman, prizadevajo, da bi ga zavarovali kot spomenik državnega pomena, kar bi prineslo tudi več možnosti za sofinanciranje njegove obnove.

Osmega junija, na dan, ko so Novomeščani leta 1873 položili temeljni kamen za prvi narodni dom na Slovenskem, Mestna občina praznuje spominski dan. Letos slovesnosti za to priložnost niso pripravili, verjetno tudi za to, da ne bi še bolj opozarjali, da je prepuščen sam sebi in zobu časa.

Od leta 1997 je narodni dom znova v lasti Novomeščanov, natančneje Mestne občine Novo mesto. Razen prenove ostrešja in dimnikov ter zasilne ureditve pritličja in nujnih del za varnost pa stavba obnove ni dočakala – čeprav je bila prenova doma v vseh teh letih ena od predvolilnih obljub vseh županskih kandidatov.

Trkanje na vest
Člani Društva Novo mesto so ob včerajšnjem spominskem dnevu v narodnem domu pripravili kratko, a zanimivo predstavo, v kateri so slabe vesti v črnih kutah ob soju sveč z vzkliki Bravo! in Fuj! spremljaje kronologijo postavitve narodnega doma, njegovega življenja, životarjenja in obljub za obnovo, ki jo je po predlogi Antona Škerlja prebirala Staša Vovk. Končala jo je z mislijo: “Naj počiva narodni dom v miru, samo da se ne podre!”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.