Slovenija
8 ogledov

Samo delali bodo

Pahor in Hollande EPA
Z Brda bo šel samo francoski predsednik.

Sedem voditeljev držav Zahodnega Balkana, ki danes v poznih večernih urah pripotujejo v Slovenijo, si naše države in znamenitosti ne bo niti ogledalo, domov pa se vračajo že naslednji dan, v četrtek popoldne. Enodnevni obisk na Brdu pri Kranju, kamor sta jih povabila predsednik države Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović, bodo namreč izkoristili zgolj za delo.

"Udeleženci srečanja voditeljev držav Zahodnega Balkana bodo v Sloveniji na obisku večinoma 25. julija. V tem dnevu se bodo srečali na plenarnem zasedanju, ki mu bo sledila tiskovna konferenca, in se udeležili skupnega delovnega kosila. Program je napolnjen z obveznostmi uradne in delovne narave, zato ni predvidenega časa za oglede. Čas po kosilu je namreč namenjen bilateralnim srečanjem, ki pa so še v dogovarjanju," naporen četrtkov urnik za goste napovedujejo na državnem protokolu.

Nikamor z Brda

Predsednik Albanije Bujar Nishani, član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić,
predsednik Črne gore Filip Vujanović, predsednica Kosova Atifete Jahjaga,
predsednik Makedonije Gorge Ivanov ter Srbije Tomislav Nikolić bodo dobrih 24 ur, od prihoda v državo do odhoda domov, tako praktično ves čas preživeli na Brdu, kjer bodo aktivno iskali rešitve za lastne in skupne težave.

"Gostje bodo nastanjeni v Hotelu Kokra na Brdu pri Kranju, delovni zajtrk ter slavnostna večerja nista predvidena v programu," dodajajo na protokolu. Delovni dan se bo zanje začel okoli 10.30, ko se bodo iz hotela sprehodili v le nekaj metrov oddaljeni kongresni center, kjer jih bosta pričakala in ločeno sprejemala Pahor in Josipović. Ob 11. uri jih čaka uro in pol dolga razprava.

Hollande bo šel najdlje


Največji del Slovenije pa si bo med enodnevnim obiskom ogledal zgolj francoski predsednik François Hollande, ki v četrtek zgodaj zjutraj na Brdo prihaja kot poseben gost konference voditeljev držav Zahodnega Balkana. Hollande si bo poleg Brda namreč edini ogledal še Ljubljano.

"Predsednik francoske republike se bo v Sloveniji v istem dnevu popoldne mudil na uradnem obisku," razlog za Hollandovo pot v prestolnico pojasnjujejo na protokolu.

Okoli 4.30 bo Hollanda predsednik Pahor na Kongresnem trgu sprejel z vojaškimi častmi in ga nato med polurnim sprehodom po ljubljanskih ulicah pospremil do sedeža Univerze, kjer se bo Hollande za dobrih 20 minut srečal s skupino študentov. Prav toliko časa predvidoma pa je v programu Hollandovega obiska v prestolnici namenjenega za njegov pogovor na štiri oči s Pahorjem. Obisk v Pahorjevem uradu se bo Hollandu zavlekel do poznega večera, ko bosta oba predsednika svoje enodnevno srečanje zaključila s skupno novinarsko konferenco in se nato poslovila. Na pot iz Ljubljane pa bo Hollanda pospremila predsednica vlade Alenka Bratušek, ki ga bo na kratek pogovor in sprehod sprejela tik pred njegovo vrnitvijo v Francijo pozno zvečer.

Komentarjev 1
  • dragec 12:24 24.julij 2013.

    Tomislave nikoliču, zahtevaj, da se brdo pri Kranju vrne prestinasledniku v Srbiji.