Slovenija
95 ogledov

Samo Fakin zapušča ZZZS

Samo Fakin Anže Petkovšek
Samo Fakin je za STA potrdil, da zapušča mesto v. d. generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). S 15. septembrom bo postal predsednik uprave Thermana Laško. Odstopno izjavo bo upravnemu odboru ZZZS posredoval v petek.

Fakin je v izjavi za STA dejal, da se je za odstop odločil, ker na ZZZS ne more več narediti tistega, kar bi rad, torej izboljšati nakupne moči javne zdravstvene zavarovalnice. "Celo več! Ministrstvo za zdravje predlaga, da bo zavod na pol ukinilo," je dejal. Kot problematično je tudi izpostavil, da z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ni mogel stopiti v kontakt niti za najnujnejše stvari.

V Thermani se mu je tako ponudila "priložnost, ki jo je zagrabil", je dejal. Tako bo nastopil mesto predsednika uprave družbe 15. septembra, medtem ko bo upravni odbor ZZZS o odstopu obvestil v petek, je še povedal.

Brez politične podpore

Fakin je zdravstveno zavarovalnico, ki upravlja z 2,3 milijarde edvri davkoplačevalskega denarja,  zadnje leto in pol vodil kot vršilec dolžnosti. Poteku mandata ga je skupščina ZZZS imenovala za direktorja, vendar Fakin ni dobil potrebne podpore v državnem zboru. Na ponovljen razpis leto kasneje se je ponovno prijavil in skupščina ZZZS ga je konec marca letos ponovno potrdila. Ker tudi tokrat ni dobil politične podpore, ga kasneje imenovala za vršilca dolžnosti. 

Fakinu je podporo lani odrekla največja parlamentarna stranka SMC, s tem pa tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Očitali so mu neupoštevanje sklepov vlade, obremenjujoče sklepe računskega sodišča in mu pripisovali soodgovornost za neurejene razmere v zdravstvu. Koalicijska SD je Fakina podprla, podporo mu napoveduje tudi letos. 

Fakin: politika odloča o strokovni funkciji

Fakin, ki je bil čelu zdravstvene blagajne devet let, priznava, da je po lanski zavrnitvi v parlamentu opravil konkreten premislek o sebi in situaciji, v kateri se je znašel. Kritičen pa je do tega, da ima ključno besedo glede tega, kdo vodi zdravstveno blagajno, politika ter poudarja pomen avtonomije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Intervju s Samom Fakinom:

"Več je neznanja kot lobističnih pritiskov"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dragec 23:21 14.julij 2016.

    Fakin je fakin, z enega stolčka, na drugi - še boljši

  • Avatar Leon
    Leon 19:25 14.julij 2016.

    Zakaj končno ? Morda zato,da si "mafija" želi prilastiti kupček namenjen bolnikom ? Katera mafija, vprašajte tistega ,ki o tem javno govori .

  • Papaja Popi 17:03 14.julij 2016.

    Končno .