Slovenija
25 ogledov

Samo Hribar Milič ostaja na čelu GZS

Hribar Milič meni, da lahko sto tisoč brezposelnih pričakujemo že do poletja. Žurnal24 main
Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je za predsednika zbornice izvolila Sama Hribar Miliča, ki tako na tem mestu ostaja še en mandat.

Predsednik GZS je med prioritetami v mandatnem obdobju 2013 - 2015 izpostavil prizadevanja, da bo gospodarstvo vplivnejše. "Da bomo torej močnejši pri spreminjanju slovenskega poslovnega okolja, predvsem pa si bomo prizadevali za več pravne države, hitrejše spremembe na področju bančnega in finančnega poslovanja, predvsem pa da bo gospodarstvo imelo boljše pogoje za poslovanje," je dejal.

Hribar Milič je na položaju predsednika GZS in hkrati generalnega direktorja zbornice od junija 2011, ko se je upravni odbor odločil za združitev obeh funkcij. Na tedanjih volitvah so se za predsedniško mesto potegovali štirje kandidati, tokrat pa ni imel protikandidata.
Mandat predsednika GZS traja dve leti. "Želim si, da bi konec mandata objavili, da je gospodarstvo iz krize, da pravna država deluje, da smo debirokratizirali sistem in da z optimizmom zremo v prihodnost," je v nagovoru delegatom dejal Hribar Milič.

Potrebno je sodelovanje

Po mnenju namestnika guvernerja Banke Slovenije je to uresničljivo. "Možno je, da se sami izvlečemo iz krize, a treba je sodelovati," je dejal Janez Fabijan. Če bo prišlo do dogovora o ukrepih, zaupanja in sodelovanja, se lahko po njegovem mnenju hitro izvlečemo iz položaja, v katerem smo.

Ko se začnejo zviševati investicije v zasebnem sektorju, je to prvi znak izhoda iz kriza, je napovedal Fabijan ter predstavil projekt prestrukturiranja perspektivnih podjetij v težavah, ki ga v sodelovanju z bankami upnicami vodi Banka Slovenije.

Podpirali bodo celovita prestrukturiranja podjetij, Fabijanu pa se zdi smiselno, da bi pri tem sodelovala tudi država s svojimi jamstvi. Ob tem je opozoril na problem neodgovornega lastništva: številna podjetja v težavah imajo neodgovorne in premalo aktivne lastnike, ki nimajo sredstev in kličejo na pomoč državo.

Sistem financiranja gospodarstva in gospodarske rasti pri nas temelji na bankah, a ta sistem ne deluje, je ugotovil. Banka Slovenije zato poziva k čim hitrejši sanaciji bančnega sistema. "To moramo narediti čim hitreje, v letošnjem letu," je dejal Fabijan, ki je še povedal, da je že vse pripravljeno za prenos slabih terjatev na slabo banko. "To niso prazne obljube Evropski komisiji, Banka Slovenije je vse pripravila," je dejal.

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 21:05 23.maj 2013.

    gzs, je pa zopet nek drugi kup parazitov Naroda , ob neštetih drugih !!

  • joc2013 18:57 23.maj 2013.

    Untouchable. Bolj kot sere boljši je in raje ga imajo. Meni se dopada ker pljuva po tistih, ki ga hranijo in nihče mu ni spremenil fasade. Pravijo, da mu not pada na več strani, tako, da ne bo na hitro ...prikaži več obubožal. Eni lahko, drugi pa ne.