Slovenija
26 ogledov

Samo pozitivni signali niso dovolj

denar Shutterstock
Slovenija je danes izdala za 1,1 milijarde evrov 18-mesečnih zakladnih menic, kar je dvakrat več od načrtovane vsote. Država je namreč okvirno želela zbrati pol milijarde evrov. Analitika: signal je pozitiven, vendar to ne bo dovolj.

Ob tem je država predčasno odkupila za 510,7 milijona evrov 18-mesečnih zakladnih menic, ki v plačilo zapadejo 6. junija letos, elektronsko sporočilo ministrstva za finance navaja ameriška poslovna agencija Bloomberg. Enotna nominalna letna obrestna mera v izdaji je bila pri 4,15 odstotka, kar je za 0,16 odstotne točke več kot v zadnji primerljivi dražbi decembra 2011.

Pretekli teden ni bilo pričakovane vsote


Zaskrbljenost, da bo Slovenija naslednja, ki bo potrebovala pomoč, je pretekli teden okrepilo še to, da država z menicami krajše ročnosti ni uspela zbrati načrtovane vsote. To so nekateri interpretirali kot izgubo zaupanja v državo tudi na domačem trgu.

Zakladna menice namreč vplačujejo predvsem domači vlagatelji, posebej banke. Hitra napoved nove dražbe menic je nato sprožila ugibanja, da je šlo očitno za dokaj trdne dogovore ministrstva z domačimi vlagatelji, ki so zdaj očitno presežno likvidnost naložili v državne vrednostne papirje.

Samo pozitivni signali niso dovolj

Po oceni analitika Primoža Cenclja iz KD Skladov je bila današnja dražba uspešnejša od pričakovanj, tako po višini izdaje kot po obrestni meri. Vseeno pa je dražba po Cencljevih besedah pokazala, da politično tveganje in pritisk finančnih trgov ter medijev na Slovenijo iz zadnjih tednov igra vlogo, saj je zahtevana obrestna mera še vedno previsoka.

Da je zbranih 1,1 milijarde evrov sredstev pozitiven signal, se je strinjal tudi Žiga Gregorinčič iz družbe Alta Invest. "Vendar uspeh temu zaenkrat še ne bi rekel," je dejal za STA.

Kot je pojasnil, je Slovenija s tem dejansko dobila le okoli 200 milijonov evrov svežega denarja, ker je hkrati predčasno odkupila za skoraj 511 milijonov evrov 18-mesečnih zakladnih menic, ki v plačilo zapadejo 6. junija letos, preostalo razliko, torej okoli 400 milijonov evrov, pa bo morala še poplačati.

Današnji pozitiven signal po mnenju Gregorinčiča še ni tako močen, da bi lahko Slovenija izdala tudi dolgoročno obveznico. "Pozitivno je, da so se znižali donosi (na slovenske obveznice), čeprav so še vedno na takšnih ravneh, ki so dolgoročno nevzdržne," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.