Slovenija
12 ogledov

Samo resnica vas bo osvobodila

Janez Stanovnik (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ob 60. letnici Zveze združenj borcev je potekala proslava. Glavni govornik, predsednik zveze, Janez Stanovnik je pozval k strpnemu političnemu dialogu.
Janez Stanovnik je v govoru najprej opomnil, da je takšna obletnica dobra priložnost za razmislek o preteklih uspehih, pa tudi neuspehih ter o izzivih, ki so še pred njimi. Poudaril je tudi, da jim je bilo na drugem zasedanju Avnoja obljubljeno, da bodo po vojni ohranili slovensko narodno vojsko, zgrajeno iz partizanskih oddelkov in brigad. "Toda 18. maja leta 1945 je bil ukinjen glavni štab slovenske narodne vojske, sledilo je triletno obdobje prilagajanja Sovjetski zvezi, nato pa gorko razočaranje, ker nas je naš najboljši vojni zaveznik globoko razočaral," je dejal.

 
 

Če se ne spoštuje trojnost oblasti, zakonodajna, izvršna in sodna, potem nimamo demokracije, ampak avtokracijo,

Janez Stanovnik

 
Stanovnik je opozoril tudi, da se današnja demokratična družba sooča z mnogimi problemi, med njimi naj bi bilo najbolj osnovno nespoštovanje demokratičnih vrednot. Dejal je, da temeljno razliko med institucionalno, formalno in vsebinsko demokracijo lahko prineseta samo "demokratičen duh in kultura". Vlada večine brez spoštovanja manjšine in brez tolerantnosti se po njegovih besedah spreminja v tiranijo.

V govoru pa se je dotaknil tudi narodne sprave in strpnega dialoga. Pozval je k obnovitvi dialoga v duhu politične kulture in na podlagi arhivskih dokumentov. "Samo resnica vas bo osvobodila," je dejal na koncu govora.

Proslave sta se med drugim udeležila tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan in predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec.

Sprejem pri predsedniku

Pred proslavo je predstavnike ZZB sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril, da je prispevek borcev k suverenosti in razvoju slovenske državnosti neprecenljivega pomena.

Pogovarjali so se tudi o spravi, kjer je predsednik Türk izpostavil predvsem etični vidik, ki mora temeljiti na zgodovinski resnici ter na strpnem in kulturnem dialogu. Vsi pa so se strinjali, da se sprava ne dosega z velikimi, ampak z majhnimi dejanji, osnova zanjo pa je dialog.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.