Slovenija
73 ogledov

Samo sanacija poplav ne more preprečiti

poplave, Koper
1/3
Žurnal24 main
Za popolno varnost bi morali poskrbeti za povsem novo vodno infrastrukturo, so nam ob obletnici poplav povedali na občini Koper. Za odpravljanje posledic škode so porabili 412 tisoč evrov. V Piranu so imeli precej dela z ukrepi na cestah - vložen znesek za sanacijo pa ostaja skrivnost.

Mestna občina Koper je za sanacijo posledic lanskoletnega obilnega deževja na občinski infrastrukturi porabila dobrih 412 tisoč evrov, predvsem za sanacijo (torej za najnujnejša dela za vzpostavitev prevoznosti in ne za novogradnjo) lokalnih cest. Med najdražjimi sanacijami so bile ceste v Stari Šalari, Markovcu, Župančičih, Kubedu, Vanganelu in Gradinu.

Dejstvo je, da sta bila reki Rižana in Dragonja precej nevzdrževani, vodotoka sta sicer v upravljanju države, vendar na koprski občini ocenjujejo, da samo sanacijski ukrepi po poplavah in redno vzdrževanje lanske katastrofe v celoti ne bi preprečilo. "Za to bi bila potrebna izgradnja nove vodne infrastrukture, ki bi izboljšala poplavno varnost," poudarjajo.

Občina sicer redno sofinancira čiščenje kanalov in hudournikov v urbaniziranih območjih (Šalara, Olmo, Semedela,..) in čisti kanale na Semedelski bonifiki ter v okviru izgradnje nove infrastrukture zagotavlja protipoplavno varnost (na primer na novi Semedelski promenadi). Dvem družinam so po poplavah zagotovili tudi začasno nadomestno nastanitev.

"Jarki v Piranu so bili več let zanemarjeni"

V Piranu nam zneska, ki so ga porabili za sanacijo posledic poplav niso razkrili. "Ker se je voda ob obilnem deževju stekela s hribov v dolino Dragonje, poplav ne bi mogli preprečiti, zagotovo pa bi jih omilili, če bi pristojni skrbeli za čiščenje jarkov, ki so bili zanemarjeni več let... Zadnje dneve pa sicer vidim, da so se spravili k delu in čistijo vse, kar se je v letu dni v jarkih nabralo," nam je povedal sredi tedna, ko so vremenoslovci že napovedali poslabšanje vremene ob koncu tega tedna, ob obisku lani poplavljenega območja ob Dragonji domačin, ki ne želi biti imenovan.

Na občini Piran so v odgovoru na vprašanja nanizali vrsto izvedenih ukrepov na občinskih cestah (čiščenje plazov v varovalnih pasovih cest in obnova gramoznih cestnih bankin predvsem na območju KS Sečovlje, KS Sv. Peter, KS Nova vas, KS Padna), čiščenje cestnih jarkov, nakup in dostava gramoza – tampona za potrebe ureditve dostopnih poti do domov krajanov, čiščenje brežine in popravilo mrež na klifu v Piranu, preplastitev dela lokalne ceste v Sečovljah, sanacija dela javne poti v Parecagu...). Z nadomestnimi namestitvami in denarno pomočjo so pomagali prizadetim družinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.