Slovenija
68069 ogledov

Samo še do konca meseca bo to mogoče urediti

Podpis izjave Profimedia
Rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo se 31. julija izteka, opozarja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V postopku preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo partnerja na upravni enoti lahko izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo. V tem primeru se za datum preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo šteje datum izjave.

Lahko prav tako izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami družinskega zakonika, kar pomeni, da se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe ali župana ali matičarja, da je zakonska zveza med njima sklenjena.

Tretja možnost je, da partnerja ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, kar pomeni, da partnerska zveza preneha z dnem izjave, še sporoča ministrstvo.

Partnerska zveza je življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških.  Taka zveza ima na vseh pravnih področjih enake pravne posledice kot jih ima zakonska zveza, razen na področju posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo - partnerja partnerske zveze ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. 

Velja tudi izjava prek videokonference

Izjavo v postopku preoblikovanja partnerja lahko podata na upravni enoti osebno pred matičarjem. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, lahko izjavo podajo osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS. V primeru, da osebe ne morejo osebno priti na krajevno pristojno upravno enoto, velja tudi izjava prek videokonference, so še zapisali.

Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona. V tem primeru partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju 2023.

dezurni@styria-media.si