Slovenija
12 ogledov

Samo še pet dni

Povprečni znesek vračila je 406,45 evra, doplačila pa 393,40 evra. Žurnal24 main
Rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine se izteče v ponedeljek, 30. junija, opozarjajo na Davčni upravi RS (Durs).

Zavezanci za dohodnino, ki do konca maja po pošti na dom niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2007, morajo napoved za odmero dohodnine vložiti sami. Kot je znano, je davčna uprava letos zavezancem za dohodnino sama sestavila informativni izračun dohodnine, in sicer na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov ter podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki jih je prejela do konca januarja.

Od konca marca so v treh svežnjih poslali zavezancem skupaj 1,012.993 izračunov, ki so, oziroma še bodo, po preteku določenega roka avtomatično postali odločbe o odmeri dohodnine. Za tiste zavezance, za katere podatkov na Dursu niso prejeli, informativnega izračuna niso sestavili, vendar pa morajo napoved vložiti sami. Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletnih straneh Dursa. Napoved je mogoče s kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Če izračuna niste dobili
Napovedi pa ni treba vložiti tistim, katerih z dohodnino obdavčljivi dohodki v letu 2007 niso presegli 2800 evrov, prav tako ne upokojencem, če niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo poleg pokojnine še več kot 80 evrov dohodkov. Ti zavezanci tudi niso prejeli informativnega izračuna. Ob tem na Dursu zavezancem, ki informativnega izračuna dohodnine niso prejeli, svetujejo, naj preko virtualne davčne asistentke Vide z vnosom svoje davčne številke preverijo, ali jim je bil izračun poslan. Če je bil poslan, a ga niso prejeli, naj na pristojnem davčnem uradu oziroma izpostavi zaprosijo za kopijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.