Slovenija
3107 ogledov

Samostojna babica opozarja: "Nekatere ženske so mi že sporočile, da bodo rodile kar same"

Bodoči očetje se lahko udeležijo tudi hitrega tečaja o pripravi na porod. Žurnal24 main
V Sloveniji je prisostvovanje očetov pri porodu trenutno prepovedano kljub priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Mednarodne konfederacije babic (ICM), ki še vedno podpirajo spremstvo porodnice s strani vsaj ene asimptomatske osebe. Poleg tega je vlada, za razliko od marsikatere druge evropske države, sprejela sklep, da prepove tudi porod doma. Porodnišnice ukrep podpirajo, saj trdijo, da bi morebitni zapleti še otežili delo nujne medicinske pomoči.

Načrtovani porodi doma trenutno niso dovoljeni

Ena od petih samostojnih babic, ki imajo v Sloveniji dovoljenje ministrstva za zdravje za opravljanje zdravstvene dejavnosti na področju babiške nege na domovih pacientov, Nina Radin, pravi, da so jo v zadnjem času ženske pogosteje kontaktirale in se zanimale za možnost poroda doma.

Osebno sicer vzame v svojo porodno oskrbo do 4 porodnice mesečno, tako pa je zdaj tudi sama ostala brez dela. "V nasprotju z drugimi državami, kjer države obravnavo na domu zaradi covid-19 še krepijo, pa je naša vlada sprejela sklep, da se načrtovane porode na domu prepove, tako da načrtovani porodi doma z babico z dovoljenjem od slej ne potekajo več," pojasnjuje.

Nekatere ženske so se odločile, da bodo rodile kar same

Strokovnega razloga za odločitev ne pozna in ne razume, dodaja – jo pa skrbi, da bo ta ukrep privedel do odločitev, ko bodo ženske rojevale neasistirano. "To so mi nekatere že sporočile – a to lahko vodi v različne zaplete in v nasprotje od tistega, kar si vsi želimo, to je varnost za porodnico in novorojenčka. Smatram, da odločitev vlade ni bila skrbno pretehtana," meni Radinova.

Porod doma ima po njenih izkušnjah številne prednosti. "Ženska rojeva v domačem okolju in pozna babico, ki jo spremlja, ob tem so ob njej lahko tudi druge ljube osebe, tudi tiste, katerih v porodnišnici ne more imeti ob sebi. Ženska se lahko prosto giba in ima na voljo več prostora kot v majhni porodni sobi. Pomembna razlika obstaja tudi po porodu, ko je družina skupaj in ni vezana na čas obiskov oz. prihod iz porodnišnice. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da je verjetnost za bolnišnične okužbe manjša," našteje samostojna babica.

Je pa porod doma primeren le za zdrave nosečnice z nizkim tveganjem za zaplete med porodom. Storitev je v celoti samoplačniška. "Usposobljenih babic, ki sodelujejo ob porodu doma, je precej manj od dejanskih potreb," še doda Radinova.

Čas ukrepanja je pri porodu ključen

Dr. Jakob Koren, predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje, pa pravi, da v času koronavirusa niso opazili povečanega zanimanja za porod na domu, osebno ga tudi ne priporoča.

"Bistvena razlika je v reševanju zapletov. Pri porodu na domu je pri zapletih večja nevarnost slabega izhoda poroda, tako za porodnico kot za otroka. Zelo pomemben dejavnik pri porodniških zapletih je čas. Kadar ženska rojeva na domu, ob zapletih težko dobi strokovno pomoč dovolj hitro," pojasnjuje Koren.

porod | Avtor: EPA EPA

"Premalo podatkov o plodu, premalo kadra ..."

Podobnega mnenja so tudi v postojnski porodnišnici, kjer zatrjujejo, da je "tudi v teh časih najbolj varen porod v porodnišnicah" - celo bolj kot prej, saj bi, kot pojasnjujejo, vsi zapleti terjali dodatne ukrepe ekip nujne medicinske pomoči, ki so že sedaj polno zasedene.

"Posledično ni mogoče nuditi oskrbe porodnicam, ki rodijo doma. Porod na domu v teh razmerah postane čista improvizacija," trdijo in dodajajo, da je porod v porodnišnicah bolj varen, vseskozi se spremlja plodovo stanje s pomočjo kardiotokografije, v primeru kakršnegakoli zapleta je takoj na voljo usposobljen kader, ki lahko rešuje tako življenje mamice kot novorojenčka.

Nasprotno pa, po njihovih besedah, pri porodu na domu ni nobenih podatkov o dogajanju pri plodu med porodom, prav tako ni na voljo ustrezne ekipe v primeru zapletov, kot so izpad popkovnice, poporodna krvavitev, zastoj poroda, ... "Zato pozivamo vse nosečnice, naj rojevajo v porodnišnicah," še pravijo.

Porod doma je bil do zdaj dovoljen

Na svoji uradni spletni strani ministrstvo za zdravje pravi, da sta si "zdravniška in babiška stroka enotni in odsvetujeta porod doma, saj je porod doma manj varen od poroda v porodnišnici tako za mater kot za novorojenčka".

Vseeno pa porod doma do zdaj ni bil prepovedan, dovoljenje za asistiranje pri porodu doma pa imajo pri nas štiri samostojne babice in en zavod z nosilko zdravstvene dejavnosti.

Nosečnice so trenutno za marsikaj prikrajšane

Oglasile so se tudi nosečnice in pripravile peticijo, ki bi omogočila prisotnost partnerja pri porodu tudi v času epidemije. Pravijo, da je že tako kar nekaj pregledov opuščenih, npr. presejalni testi, testiranje za nosečniško sladkorno bolezen, poleg tega nimajo možnosti obiskovanja šol za starše …

"Prepoved prisotnosti spremljevalca pri porodu pa bodoče mamice in očete spravlja v še dodaten stres. Zaradi izjemne psihološke in fizične podpore partnerja menimo, da ta ukrep ni v največjo dobrobit mamice in novorojenčka. Tudi WHO zagovarja, da je imeti spremstvo v času poroda ključna komponenta za spoštljivo ravnanje s porodnico in jo od leta 2019 priporočajo v sklopu WHO priporočil. Kvalitativna evidenca iz 51 študij v 22 državah kaže, da spremljevalci pri porodu igrajo številne vloge: so most med komunikacijo med zdravstvenim osebjem in porodnico, lahko nudijo nemedicinsko lajšanje bolečin, so ves čas prisotni, kar babice v teh časih žal ne morejo biti itd.," so zapisale v peticiji.

Nosečnost Promo Zanimivo Nosečnost in epidemija COVID-19
Komentarjev 2
  • pancsorpwing 15:02 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rudalra 04:10 03.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks