Slovenija
12 ogledov

Samovolja brez pojasnila

Zoran Janković Anže Petkovšek
DVK. Če bo Janković premier ali župan, nadomestnih poslanskih volitev ne bo.

Nadomestne volitve. Mestna volilna komisija v Mestni občini Ljubljana (MOL) je odločila, da bodo po izvolitvi Zorana Jankovića za poslanca nadomestne županske volitve 25. marca. To pomeni, da le v Ljubljani niso upoštevali predloga službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) ter državne volilne komisije (DVK), naj bodo volitve 11. marca. Zakaj? Ker so se tako pač odločili, so včeraj sporočili z MOL.

V vseh drugih desetih občinah (Slovenj Gradec, Železniki, Destrnik, Duplek, Mirna Peč, Polzela, Bovec, Metlika, Krško in Radeče), kjer so bili župani prav tako izvoljeni za poslance, so priporočilo SVLR in DVK sprejeli. Na ta datum bo verjetno tudi referendum o družinskem zakoniku, kar bi pocenilo volitve v občinah, ki so upoštevale omenjeno priporočilo.

Za poslanca ne bo volitev

“Nadomestne volitve se izvedejo le, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih od potrditve mandata, ne pa tudi, če mu mandat preneha iz drugih razlogov – če na primer nastopi funkcijo ministra ali je izvoljen za župana,” je povedal direktor DVK Dušan Vučko. Poslanci lahko tako še vedno oziroma znova kandidirajo na nadomestnih županskih volitvah. Če bodo izvoljeni, ne bo treba izvesti tudi nadomestnih državnozborskih volitev v enoti, v kateri je bil izvoljen, ampak ga bo nadomestil kandidat iz njegove stranke, izvoljen za njim. Podobno velja ob evropskih volitvah ali nenadni smrti, ko mandat “preneha”.

Po Jankoviću Bikarjeva

To pomeni, da če Janković ne bo mogel sestaviti vlade, bi lahko znova kandidiral za ljubljanskega župana. Če bi bil izvoljen, bi ga na poslanskem stolu nadomestila nekdanja atletinja Alenka Bikar, ki je v volilnem okraju Vrhnika dobila 36,61 odstotka glasov.

Komentarjev 8
  • gec 11:07 06.januar 2012.

    JUREH ,TO SE JE OD TEBE NAUČIL-GROŽENJ IN ŠE KAJ DRUGEGA.SAJ TI NE ZAMERIM KER SI IDIOT.TVOJA NAPAKA JE TA DA SLEDIŠ TVOJEMU JJ KOT PES KOSTI...

  • gec 11:05 06.januar 2012.

    očitno se ti že možgani kisajo,govedo rumeno.dobro da nisi napisal da dolguje 1.0000000000000000000000000eur.kateri pa ste vi ostali?reveži užaljeni,ki ste izgubili volitve in se ne morete sprijaznit s tem.zapomni si imbecil:janša nikoli več ne bo predsednik vlade nikoli več razumeš imbecil?konec ...prikaži več je z vami.KONEC....JUREH,KONEC,KONEC,KONEC.Razumeš?KONEC,KONEC...

  • jureh 22:12 05.januar 2012.

    Daj, napiši svoje pravo ime, če imaš kaj jajc. Verjetno so od steroidov pomanjšana, zato je pa tvoj ego toliko večji. Nekak je očitno potrebno kompenzirati svojo majhnost.Drugače je pa g. Zoran Jankovič res gospod, katerega družina dolguje ...prikaži več naokrog približno 55.000.000,00evrov. Ja, samo za imbecile kot si ti, je taka oseba gospod in džentlmen, za vse nas ostale je to poslovna goljufija in izkoriščanje položaja.