Slovenija
23 ogledov

Sanacija letalske nesreče bo

Erjavec meni, da bi sanacijo lahko izvedla samo vojska. Žurnal24 main
Minister za obrambo Karl Erjavec je predstavil sanacijske možnosti največje letalske nesreče kakega slovenskega prevoznika, ki se je zgodila leta 1981 na Korziki.

Strokovna komisija, ki je preučila možnosti sanacije letalske nesreče letala Inex Adria na območju Ajaccia na Korziki, je po ogledu ugotovila, da je sanacija možna, a bo zelo zahtevna. Načrt sanacije je predstavil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je poudaril, da jo zaradi zahtevnosti lahko izvede le vojska. V projektu bosta sodelovala Adria Airways in Kompas, uporabili pa bodo helikoptersko zmogljivost Slovenske vojske (SV), gorske reševalce in druge specialiste.

Kraj nesreče so si ogledali štirje predstavniki ministrstva za obrambo, dva predstavnika Adrie Airways in Kompasa ter dva predstavnika civilne zaščite. Komisija je po ogledu ugotovila, da so na območju letalske nesreče večinoma raztreseni manjši deli letala, nekaj je tudi velikih kosov, ki jih bo pred prevozom v dolino treba razrezati. Vodja komisije za oceno sanacije Bojan Kopač je še pojasnil, da zaradi zahtevnosti terena to nalogo lahko opravijo le psihofizično dobro usposobljeni ljudje.

Erjavec je na konferenci še povedal, da je pomoč pri izvedbi operacije zagotovil tudi francoski minister za obrambo Hervé Morin. Stroškov sanacije še ne morejo točno oceniti, verjetno pa bo zanjo treba odšteti "najmanj milijon evrov", za kar bo po Erjavčevih besedah odgovornost prevzelo kar ministrstvo za obrambo. Po sanaciji nameravajo na gori San Pietro postaviti tudi spominsko obeležje za žrtve nesreče, v kateri je umrlo kar 180 ljudi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.