Slovenija
39 ogledov

Sanacija plazu Majland končana

Sanacija plazu Majland. Bralec Žurnala24
Slovenske železnice so končale s sanacijo plazu v naselju Majland v Zidanem Mostu. Plaz se je sprožil 19. septembra 2010 nad železniško progo ter odnesel večino lokalne ceste in poškodoval bližnje hiše. Sanacijska dela so stekla septembra 2011.

Kot so sporočili iz Slovenskih železnic, so v občini Laško takoj po naravni nesreči začeli pripravo dokumentacije in skupaj s krajevno skupnostjo Zidani Most, Direkcijo RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in Slovenskimi železnicami iskali rešitev za sanacijo.

Vse postopke so vodile Slovenske železnice, glavni izvajalec del pa je bila družba SŽ – Železniško gradbeno podjetje, ki je del skupine Slovenske železnice, s podizvajalcema. Dela so se financirala s proračunskimi sredstvi kot vzdrževalna dela v javno korist.

Zahtevna sanacija plazu

Sanacija plazu je obsegala gradnjo sidrane pilotne stene in kamnite zložbe, s katero je podprta nestabilna brežina. Na vrhu plazu, na območju ceste, ki jo je plaz odnesel, je bil izdelan nov podporni zid.

Poleg tega sta bila obnovljena kanalizacija in vodovod z novim priključkom vodovoda za celo naselje Majland s postaje Zidani Most.

Obnovljena in razširjena ter asfaltirana je bila tudi cesta do naselja Majland, podvoz pa je bil zvišan za približno pol metra. Zdaj je do naselja mogoč dostop z reševalnimi in gasilskimi vozili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.