Slovenija
74 ogledov

Sanacija po žledni katastrofi milijonska

Polomljen daljnovod Reuters
Uničenih več kot 440 kilometrov elektroomrežja. Sanacija bo trajala več kot leto.

"Drevesa so padala na naše omrežje, 47.000 odjemalcev je bilo brez električne energije, ampak je ekipi uspelo v relativno kratkem času za 70 odstotkov odjemalcev, ki so bili brez električne energije, že zagotoviti oskrbo," je dejal predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Vremenska ujma, ki je prejšnji mesec prizadela velik del Slovenije, je poškodovala 447 kilometrov  oziroma več kot pet odstotkov celotne dolžine elektroomrežja na območju Elektra Maribor. "Intervencijski stroški znašajo 1,67 milijona evrov, sanacija bo vredna 12 milijonov," je povedal Sovič.

Ocenjujejo, da bodo za popolno sanacijo omrežja in povrnitev v prejšnje stanje potrebovali leto in več. "Skupaj je bilo opravljenega ogromno dela v zelo zahtevnih razmerah. Ekipe na terenu so izkazale srčnost in predanost delu," je Sovič pohvalil vse monterje, gasilce in preostale, ki so sodelovali pri popravljanju omrežja.

Nesreča zaznamovala delo

Pri odpravljanju posledic ujme se je na Slovenjebistriškem Pohorju, v bližini Tinja, zgodila tudi tragična nesreča, v kateri je umrl mlad delavec, ki je popravljal omrežje. Sovič je pojasnil, da pristojni organi še vedno preiskujejo vzroke nesreče. "Izgubil je življenje, ko si je skupaj z drugimi požrtvovalno prizadeval za sanacijo," je dodal Sovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.