Slovenija
9 ogledov

Sanacija spet prestavljena

Onkološki inštitut Saša Despot
Onkološki inštitut. O pogodbi za prenovo vodovoda še neodvisno mnenje.

Sanacija vodovoda na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana, ki bi se morala začeti že pred novim letom, je zaradi sumov o nepravilnosti pri razpisu in izbiri izvajalca ponovno prestavljena. Pogodbo o sanaciji vodovoda, ki naj bi ga izvajal Kovinar Kočevje, bo proučila neodvisna komisija, sta sklenila Karl Erjavec, ki trenutno opravlja funkcijo ministra za zdravje, in direktor OI Janez Remškar.

 

"Gre za mafijski posel"

 

Kot je pojasnil Erjavec, OI ni zadovoljen s postopkom razpisa, zaradi suma korupcije pa je OI pogodbo posredoval tudi državnemu tožilstvu.

 

Za sanacijo vodovoda je bil izbran Kovinar Kočevje, ki bi projekt izpeljal za 6,9 milijona evrov, kar je bistveno več od sprva predvidenih 2,5 milijona evrov. Tako v ponudbi Kovinarja Kočevje kot pri tekmecu Tamesu, ki bi vodovod saniral za 7,8 milijona evrov, je kot podizvajalec nastopalo isto podjetje – Medicoengineering. "Gre za mafijski posel, nihče ne zna odgovoriti, zakaj bi vodovod sanirali za tako visoko ceno," pravi kirurg na OI Erik Brecelj, ki meni tudi, da sanacije, kot je predvidena po podpisani pogodbi, ne bi bilo mogoče izvajati, ne da bi bilo moteno zdravljenje onkoloških bolnikov.

 

Sposobna pravnica

 

Pogodbo o sanaciji vodovoda so konec novembra podpisale že vse tri strani – takratni minister za zdravje Tomaž Gantar, generalni direktor OI Remškar in izbrani izvajalec Kovinar Kočevje. "Prvega decembra smo na OI dobili novo, zelo izkušeno pravnico, ki je pogodbo podrobno pregledala," pravi Remškar. Podrobnejšo proučitev pogodbe so zahtevali člani sveta OI, saj ta ni bila narejena na ključ, kar bi po njihovem mnenju lahko pomenilo nadaljnja višanja cene. Če se bo izkazalo, da pogodba ni zakonita, bodo za sanacijo vodovoda izvedli nov razpis ter ugotovili odgovornost tistih na ministrstvu za zdravje, ki so vodili postopek, napoveduje Erjavec. Remškar pa je, če je podpisal nezakonito pogodbo, pripravljen odstopiti.

Komentarjev 2
  • miro 13:49 09.februar 2014.

    NEHAJTE SE ŽE IGRAT BIROKRATSKE IGRICE IN KONČNO IZVEDITE RAZPISE TAKO OT JE POTREBNO DA SE KONČNO REŠIJO TEŽAVE SRAMOTA JE KAJ SE DOGAJA NA VSEH PODROČJIH. očitno bo res potrebno da se KONČNO državljani Slovenije zbudimo in upremo tem ...prikaži večem tajkunskim združbam ki so čisto povsod razvejal svoje lovke

  • Avatar čavez
    čavez 16:46 13.januar 2014.

    V sloveniji je vse zakonito kar ni zakonito samo v pravi stranki ali fotelju moraš bit.