Slovenija
1 ogledov

Sanader Pahorja pustil na čakanju

Ivo Sanader pravi, da je predlog o reševanju obmejnega vprašanja Hrvaška sprejel Žurnal24 main
Premier Borut Pahor zaradi mejnega spora že tri dni kliče hrvaškega kolega Iva Sanaderja. Slednji se na njegove klice ne odziva.

Pahor je dejal, da mu kljub iskrenim prizadevanjem z njegove strani še ni uspelo navezati stika s Sanaderjem glede njunega medsebojnega srečanja, saj pozitivnega odgovora iz Zagreba ni bilo.

Pahor je zatrdil, da bo Sanaderju prepustil presojo, kdaj se mu bo zdelo primerno, da na srečanje pristane. Obenem je opozoril, da mora biti njuno medsebojno srečanje dobro pripravljeno, na pravem mestu in ob pravem času. Vsi zapleti glede tega srečanja so po trditvah premierja le epizoda, ki bo hitro pozabljena, če bo v kratkem času prišlo do njega in bo na njem vzpostavljena jasna politična volja za rešitev vprašanja meje.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer danes sporočilo, da še ni dobilo uradnega odgovora na diplomatsko noto, v kateri so prejšnji teden Pahorja povabili na srečanje s Sanaderjem. V noti je bilo uradno povabilo za uradno srečanje dveh premierjev. "Če je bil omenjen tudi ogled rokometne tekme, je bilo spotoma," so povedali na hrvaškem MZZ.

Čas za odločilen premik
Pahor je po današnji seji vlade še dejal, da je kljub vsem zapletom med državama, ki jih sam sicer ne želi dramatizirati, pred obema državama velika priložnost, da rešita vprašanje, ki njune medsebojne odnose obremenjuje že več kot 17 let. Istočasno pa je poudaril, da brez politične volje na obeh straneh ne bo šlo. Na slovenski strani volja po zagotovilih Pahorja obstaja, saj si Slovenija želi, da bi v letošnjem letu obe državi naredili odločilen korak k dokončni rešitvi spora o meji ali vsaj vzbudili upanje, da bo do rešitve prišlo v doglednem času.

Na vprašanje, zakaj Slovenija zavrača presojo Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ), če pa obstaja magnetogram s srečanja med nekdanjim premierjem Janezom Janšo in Sanaderjem na Bledu avgusta 2007, na katerem naj bi bilo jasno slišati, da sta se predsednika vlad dogovorila za reševanje spora pred ICJ, je Pahor odgovoril, da je slovenska javnost obveščena, da konkretnega dogovora med premierjema ni bilo. Šlo je za načelen dogovor in takratni premier Janša je takoj po blejskem srečanju o tem obvestil tudi predsednike strank, je zatrdil Pahor.

Na izjave Sanaderja, v katerih se ta sprašuje, zakaj je Slovenija lahko vstopila v EU z nerešenim vprašanjem meje, Hrvaška pa ne more, je Pahor še enkrat povedal, da v pristopnih pogajanjih Hrvaške ne bi prišlo do zastoja, če v Zagrebu ne bi predložili omenjenih dokumentov.

Pahorju ni do rokometa
Kot je znano, je Pahor dvakrat zavrnil Sanaderjevo povabilo na ogled rokometne tekme, ob robu katere bi govorila tudi o reševanju zapleta s slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj. Po Pahorjevem mnenju rokometno ozračje ne bi bilo pravo za resne meddržavne pogovore, prav tako je namignil, da bi moralo priti do srečanja v Sloveniji.
Slovenija nadaljevanje hrvaških pogajanj o vstopu v EU blokira zaradi po njenem mnenju spornih hrvaških dokumentov, ki naj bi prejudicirali mejo med državama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.