Slovenija
24 ogledov

Sanader znižal cene kruha

Cene se bodo vrnile na raven pred januarskim valom podražitev. Žurnal24 main
Hrvatje bodo od petka naprej kupovali za od osem do dvanajst odstotkov cenejši kruh, mleko in olje, medtem ko se elektrika in plin za gospodinjstva ne bosta podražila do poletja.

Hrvaški premier Ivo Sanader je potrdil, da bodo od petka cenejši kruh, mleko in olje, medtem ko se elektrika in plin za gospodinjstva ne bosta podražila do poletja, kar je rezultat sredinega dogovora komisije za spremljanje cen in njihovega vpliva na standard državljanov. V njej poleg predstavnikov vlade sedijo reprezentativni sindikati, predstavniki podjetij in društva za varstvo potrošnikov.

Po sestanku se je Sanader zahvalil proizvajalcem in trgovcem, da so se odločili za zmanjšanje cen, pri čemer bodo polovico stroškov nosili proizvajalci, polovico pa trgovina. Na sestanku so se dogovorili tudi, da bodo preučili možnost za popravek cen komunalnih storitev na lokalni ravni.

Hrvaški Večernji list je medtem izračunal, da se je kruh od prejšnjega poletja podražil povprečno za deset odstotkov, mleko za 15, olje pa celo za 50 odstotkov.

Vlada je napovedala, da bo do konca tedna odprla tudi vprašanje zvišanja obrestnih mer, finančni minister Šuker pa je napovedal, da se bo o tej temi v petek pogovarjal z bankirji. Guverner Hrvaške narodne banke (HNB) Željko Rohatinski je prejšnji teden izjavil, da v letu 2008 ne pričakuje inflacije, nižje od šestih odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.