Slovenija
98 ogledov

Sandija Češka izrinila starša govorečega mačka

slovenija 17.02.10. SANDI CESKO, STUDIO MODERNA FOTO: FINANCE Žurnal24 main
Na prvem mestu lestvice najbogatejših Slovencev sta Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7. Sandi Češko letos drugi.

Nova najbogatejša Slovenca na lestvici revije Manager sta s 617,2 milijona evrov vrednim premoženjem zakonca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7, ki je najbolj poznano po vrsti aplikaciji v katerih nastopa animirani lik Talking Tom.

Prvo nad milijardo vredno slovensko podjetje

"Zaradi izjemne rasti smo vrednost celotnega podjetja ocenili na dobre 1,1 milijarde evrov, kar je prvo nad milijardo vredno povsem zasebno podjetje slovenskih ustanoviteljev. Na lestvico sta morda uvrščena zgolj začasno, če se bo tudi uradno potrdila njuna trditev, da sta svoj 55-odstotni delež v Outfit7 nepovratno prenesla na dobrodelno fundacijo, v kateri sama nimata upravičenj in je namenjena izobraževanju otrok v tretjem svetu. Lastniška sestava, zabeležena v tujih registrih (Ciper, Velika Britanija, Liechtenstein) trenutno (še) kaže drugačno sliko," so povedali na Managerju.

Nočeta publicitete

"Sporočamo vam, da se Iza Login, v skladu s politiko našega podjetja Outfit7 Limited, ne želi medijsko izpostavljati," so na prošnjo za komentar za zurnal24 sporočili iz podjetja. Iza in Samo Login sta lani zasedla četrto mesto, njuno premoženje pa je bilo lani vredno 146,6 milijona evrov.
 

Sandi Češko ni presenečen

Zakonca Login sta s prvega mest Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev izrinila Sandija Češka, ustanovitelja podjetja Studio Moderna, ki je prvo mesto na lestvici zasedel trikrat, letos pa je pristal na drugem mestu. "Ne bi me presenetilo tudi, če bi  bil pred mano še kdo drug, na primer Joc Pečečnik, živimo pač v zelo dinamičnem svetu," pravi.

"Digitalizacija je danes najpomembnejši trend, bistveno bolj kot globalizacija, čeprav sta v marsičem skoraj sinonim, saj bo digitalizacija ohranila globalizacijo tudi, če bodo jutri razpadle vse nadnacionlne strukture. Kdor bo v tej igri uspešen, bo prav gotovo med zmagovalci, čeprav pa uspeh ni omejen samo na tiste, ki se ukvarjajo izključno z digitalizacijo. Dejstvo je, da kdor ne bo digitaliziral svojega poslovnega procesa, ne bo mogel več delovati v sodobnem svetu," uvrstitev podjetja, ki se ukvarja z mobilnimi aplikacijami na prvo mesto Managerjeve lestvice ter vlogo internetnega poslovanja v gospodarstvu komentira Češko, ki sicer pravi, da "z vidika poslovnega uspeha lestvica zanj ni relevantna."

Lastništvo prenesel na Ciper

"Rast največjega trgovca prek TV-prodaje v srednji in vzhodni Evropi se je v zadnjem obdobju upočasnila, kar je oceno vrednosti znižalo za okoli 15 odstotkov, na 390,7 milijona evrov. Pri pripravi lestvice smo tudi odkrili, da je Češko lastništvo iz Nizozemske prenesel na Ciper, razlogov za prenos pa ni pojasnil," pravijo na Managerju.

Na tretjem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. "To je lani ustvarilo rekordno prodajo, kar je tudi eden od razlogov, da smo njuno premoženje letos ocenili za skoraj petino bolje, na 325,8 milijona evrov," so sporočili z Managerja.

Zakonca Doberšek sta na četrto mesto postavila Joca Pečečnika. Vrednost družbe Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice in v katerem ima Pečečnik 90-odstotni delež, je poskočila za petino, na 226,3 milijona evrov, predvsem na račun potenciala rasti prodaje v ZDA. Preostalo desetino družbe ima v lasti glavni izvršni direktor Tomaž Žvipelj, ki je na 51. mestu lestvice.

Komentarjev 3
  • slajan 12:58 05.november 2014.

    .ebeš sistem. Pojoči maček je več vreden kot Mercator s vsemi 500 trgovinami in 11ooo zaposlenimi.

  • spenjac 11:06 05.november 2014.

    Kje je razlika med šrotom in bavčarjem ter loginovimi in češkom? Je ni. Prva dva sta okradla državno premoženje, drugi trije pa kradejo proračunu, ker poslujejo iz davčnih oaz. Ljudje, ki so izobrazbo dobili v javnih šolah v sloveniji, skrbijo, ...prikaži več da otroci kmalu ne bodo več imeli brezplačnega šolstva, starci pa zdravstva. Čestitam za vse finančne uspehe.

  • drejca1 07:18 05.november 2014.

    Lepo bi bilo , če bi vsak iz te lestvice sedaj prispeval zanj "malo drobiža" , pa morda kupil kakšen medicinski aparat ali pa kako drugače pomagal nam , ki jim pomagamo pri bogatenju. ( Le na čigav račun je ...prikaži veče Češko tako bogat ? )Poznam enega iz lestvice stotih....bolj zateglega in ohernega človeka bi težko kje našli !!