Slovenija
43 ogledov

Sanirali 187 točk na rekah in potokih

Interventna dela MOP
Največ interventnih del so izvedli na območju reke Save.

"Dela na terenu so sedaj fizično zaključena," je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. "Opravljena so bila opravljena na 187-ih lokacijah, v vrednosti 12 milijonov evrov, s katerimi smo zagotovili boljšo pretočnost rek in s tem zmanjšanje poplavne ogroženosti prebivalstva."

Največ del na Savi

Največ interventnih del so izvedli na območju Save. Na območju Drave je bilo izvedenih 15 interventnih del, na porečju reke Mure 8, reke Savinje 25, območju spodnje Save 7, srednje Save 66, zgornje Save 36, reke Soče 11 in na povodju jadranskih rek z morjem 17. Lokacije, na katerih so bila izvedena dela, si lahko pogledate na tem zemljevidu.

Zaradi večje pretočnosti so odstranil plavine in plavje iz profilov vodotokov, da bi preprečili razlivanje izven strug že ob manjših pretokih pa so umaknili prekomerno zarast iz pretočnih profilov in nadvišali so brežine vodotokov. Preprečili so nadaljno erozijo brežin vodotokov in spodkopavanje objektov in infrastrukture ter izvedli ukrepe za zadrževanje plavin v zaledjih hudournikov.

Reorganizacija področja voda

Temu bodo sledila redna in vzdrževalna dela na vodotokih, za kar je trenutno je namenjenih približno osem milijonov evrov. Ministrica je izpostavila tudi reorganizacijo področja voda. "Po preučitvi možnosti in potrditvi vlade se bo ustanovila Direkcija RS za vode, organ v sestavi MOP, ki se bo kadrovsko popolnila z delom zaposlenih iz Direktorata za vode in investicije na MOP in ARSO ter Inštituta za vode RS," je pojasnila. "Na ta način se bo poenotilo strokovno znanje in izvajanje strokovnih nalog na področju voda, okrepile pa se bodo tudi območne izpostave po Sloveniji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.