Slovenija
142 ogledov

Sanirali bodo zapuščeni Mali grad

Mali grad Kamnik Občina Kamnik
Občina Kamnik namerava v letošnjem in prihodnjem letu sanirati zapuščeni Mali grad, za kar je v proračunih po navedbah župana Marjana Šarca namenjenih skupaj 300.000 evrov, v vsakem letu po polovico. S tem bi občina, kjer na podlagi strategije razvoja turizma načrtujejo številne projekte, obogatila turistično ponudbo mesta.

V tem letu bo stekla sanacija obzidja na Malem gradu v prvi fazi, v letu 2018 pa je predvidena sanacija dostopa do stražnega stolpa, prilagojena invalidom, je pojasnil kamniški župan Šarec. Ob dostopu bodo uredili tudi notranje dele obzidja, ki so nekdaj predstavljali tloris gradu, ki je bilo kultno središče že v času pred antiko.

Po županovih besedah je predvidena tudi ureditev enega izmed stranskih stolpov, ki stoji v obzidju Malega gradu. Proračunski denar bodo delno namenili tudi ureditvi notranjosti stražnega stolpa, in sicer tako, da bo uporaben v tržne namene ob slabem vremenu.

Ob tem je spomnil, da sta kamniška arhitekta Marjan Kocjan in Robert Novak pred kratkim občini podarila idejni projekt prenove stražnega stolpa na Malem gradu.

Obnova stražnega stolpa

"Sredstva za obnovo stolpa so bila torej načrtovana v proračunih, še preden smo dobili v dar projekt, ki je sicer zelo dobrodošel. Pogledali smo ga skupaj z arhitektoma in prvi vtis je dober, saj projekt ni zastavljen megalomansko, temveč upošteva danosti. Vsekakor je predlog upoštevanja vreden in bi ga kazalo izvesti, saj nam sedanje stanje ni v ponos," je dejal.

Obnova stražnega stolpa bi po navedbah arhitektov zaokrožila celoten kompleks Malega gradu, saj bi razgledna ploščad v stolpu prinesla "izjemne poglede na celotno mesto in okolico, v spodnjih prostorih pa bi pridobili prostor za manjše dogodke", kot so razstave, koncerti in drugo. S tem bi občina naredila pomemben korak k bogatitvi turistične ponudbe mesta Kamnik.

Pohodništvo in kolesarjenje

Kar se tiče investicij v turizmu, pa v kamniški občini na podlagi sprejete strategije razvoja in trženja turizma 2025 velik premik naprej v tem letu načrtujejo predvsem pri pohodništvu in kolesarjenju. V tem okviru bodo uredili dve (od predvidenih sedem) nižinski poti za družinske pohode s pravljično tematiko, vzpostavili tematske učne pešpoti na Veliki planini "Po stopinjah pastirjev" ter označili in uredili izbrane kolesarske poti na območju občine.

V načrtu je zagon projekta Razgledi Kamnika, ki predvideva ureditev razglednih točk s klopcami in panoramskimi tablami, začenjajo tudi s projektom oživljanja starega mestnega jedra, kar pa bo po navedbah župana zahtevalo večletno aktivno delo.

Med "mehke" vsebine so v načrtu letos med prednostnimi projekti predvideli nadgradnjo Okusov Kamnika, vzpostavitev prenovljene destinacijske spletne strani in mobilne aplikacije ter promocijski film Kamnika s poudarkom na aktivnostih v naravi.

"Kot zelena destinacija Slovenije bomo svoje moči usmerjali tudi v aktivnosti, ki bodo dolgoročno vplivale na izboljšanje trajnostne destinacije," je še dodal Šarec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.